13.09.2019 | 19:04
„Хоризонт“ изчезна от ефира заради „профилактика“, прокуратурата влезе в БНР
Държавните институции правят проверка под надзора на Иван Гешев, директорът на програмата подаде оставка

За първи път в историята на БНР излъчване на радиосигнала на програма „Хоризонт“ бе спряно за часове в цялата страна. Официалният мотив е „профилактика“ на предавателите, но очевидната причина е свързана с напрежението, предизвикано от свалянето от ефир и отнемането на ресора на дългогодишния водещ на сутрешния блок и съдебен репортер Силвия Великова.

Спирането на програма „Хоризонт“ предизвика проверка на ДАНС, СЕМ и КРС, възложена от главния прокурор Сотир Цацаров. Тя ще се наблюдава пряко от неговия заместник и единствен кандидат за поста му Иван Гешев. Именно отразяването на номинацията и предстоящия избор на Гешев за главен прокурор, всъщност, е основната причина за отстраняването на Силвия Великова.

Очевидно наложеното от лица извън радиото решение предизвика вчера протестна декларация, подписана от над 100 души, работещи в радиото, както и гневната реакция на организации и публични личности. В резултат на това късно в четвъртък стана ясно, че Великова ще бъде върната в ефир през следващата седмица и ресорът ще ѝ бъде върнат, но в него щял да работи още един репортер, за да бъдел осигурен плурализъм.

В 6 часа сутринта обаче всички предаватели на „Хоризонт“ замлъкнаха. Такова едновременно спиране се случва за първи път – досега винаги (и не само в мрежата на БНР, а и на всички други радиовериги) профилактиката се осъществява планово и поетапно.

От ръководството на БНР обаче твърдят, че това не било прецедент. В края на миналия месец радиото било спирано на територията на страната три последователни дни за по пет часа. Тогава обаче изглежда никой не го е разбрал, а и ДАНС и прокуратурата са проспали това посегателство срещу националната сигурност.

Спирането на „Хоризонт“ предизвика реакцията на институциите. Първо от Комисията за регулиране на съобщенията и от Съветът за електронни медии обявиха, че започват проверки. След това от прокуратурата съобщиха, че това се прави по заповед на главния прокурор Цацаров, а в проверката е включена и Държавната агенция „Национална сигурност“.

„Справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект“, се казва в съобщението на прокуратурата. Уточнява се, че „БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи“.

Проверката ще се прави под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. А срокът за приключването ѝ е 3 дни. Новината за профилактиката се появи в 21 часа снощи. А рано сутринта във фейсбук страницата на БНР се появи пост, който гласи: „Кореспондентите на Хоризонт съобщават, че точно в 6ч. е спряно излъчването на програма „Хоризонт“ през УКВ предавателите в цялата страна. Това е безпрецедентно. КОЙ ще обясни какво се случва и защо? ЗАЩО Е ЗАГЛУШЕНО БНР? КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА????“.

Сутрешният блок на „Хоризонт“ можеше да се чуе само онлайн. Първоначално се смяташе, че той ще отпадне от програмата, след като нито един журналист не е пожелал да поеме дежурството на Великова. Накрая обаче той е бил поет от Диана Дончева.

„Ефирът на „Хоризонт“ е над всичко. Дори и когато внезапно трябва да бъде профилактирана тотално цялата програма, най-рейтинговото предаване на „Хоризонт“ не трябва да остава без водещ. Колегата, която пое предаването нямаше избор. Зная, защото бях свидетел как ѝ беше наредено да поеме – предаване, планирано от друг, и то няколко часа след като самата тя беше на ефир“, обясни Великова в петък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране