14.03.2019 | 12:20
И депутатите на Марешки напуснаха парламента
Той призова решението да се възприеме като част от последователната политика на партията да осветлява лъжите и да сваля маските на фалшивите политици

Депутатите на партия „Воля“ напускат парламента. Новината съобщи председателят на партията Веселин Марешки на брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Той призова решението да се възприеме като част от последователната политика на партията да осветлява лъжите и да сваля маските на фалшивите политици и партии. Марешки отказа сега да обяви конкретни причини за излизането на партията от 44-то Народно събрание.

По думите му обаче решението не е взето лесно и продължават разговори. Какви обаче за тези разговори Марешки не уточни.  Припомняме, „Воля“ разполагат с 12 депутати в Народното събрание, като лидерът им Веселин Марешки е и зам.-председател на парламента.

Припомняме, БСП напусна парламента преди около месец с решение на Националния съвет и по предложение на лидера Корнелия Нинова.
Основен мотив за напускането им беше гласуваният Изборен кодекс, промените в него и начинът на приемането им.

Социалистите поставиха и условия, за да се върнат в Народното събрание:

– избор на нов състав на ЦИК;

– връщане на преференциите;

– ново обсъждане на машинното гласуване.

По темата за Изборния кодекс президентът Румен Радев наложи вето, което бе преодоляно лесно от парламента. Междувременно обаче от ГЕРБ решиха да направят крачки назад, най-вече притиснати от общественото недоволство от практическата отмяна на преференциите в Новия изборен кодекс, както и да задействат процедура за избор на нова ЦИК. Днес номинираните, включително и от БСП, ще бъдат изслушани в парламента от ресорната комисия. Кандидати бяха предложени от ГЕРБ, от Обединените патриоти и от ДПС.

Вчера пък депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс на ГЕРБ, внесени веднага след като беше отхвърлено ветото на президента.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране