08.07.2019 | 10:49
И Макрон иска Кьовеши, само ние – не
Франция не може да получи още един важен пост в ЕС, след като взе Европейската централна банка

Дни след като стана ясно, че Лаура Кьовеши вече е безапелационен кандидат за първи главен прокурор на ЕС, след като Франция взе ЕЦБанка и няма как да иска още един топпост в Брюксел, президентът Макрон лично подкрепи румънката и даде ясен знак за назначаването й.

„Това стана след разговори между него и Дачиян Чолош – румънски евро-депутат, председател на групата Обнови Европа (известна като фракцията на либералите, която пък се управлява ръчно от Макрон) в Европейския парламент. Знак за това е, че според френската преса, основният противник на Кьовеши – Франсоа Бонер е получил предложение да оглави френската Национална финансова прокуратура.

Най-вероятно назначаването на Кьовеши ще стане на 16.07, когато в Европейския парламент ще се гласува така нареченият „списък на Макрон“, съобщи Владо Береану.

Припомняме, че България беше сред малцинството, което НЕ подкрепи Кьовеши на гласуването за нея от посланиците на страните в ЕС. И досега не е ясно кой е дал нареждането за това – лично премиерът или вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране