10.02.2020 | 14:04
И Радомир пред водна криза
Загубите в довеждащия водопровод от помпена станция Опалово до резервоар "Ниска зона" в Радомир възлизат на 40%

Община Радомир предупреди за опасност от водна криза. От местната администрация са изпратили две писма до министрите на регионалното развитие и на околната среда, както и до областния управител на Перник, в които алармират за предааварийна ситуация с един от основните водоизточници, снабдяващи с питейна вода Радомир.

В писмата се посочва, че в последните 15 дни се наблюдава тревожна тенденция на постоянно изключване на помпите в помпена станция „Опалово“, поради сериозно намаляване на водата във водоизточника. От този водоизточник се снабдява „Ниска зона“ на град Радомир, в това число квартал „Върба“, както и селата Борнарево и Николаево.

Според инженерни проучвания загубите в довеждащия водопровод от помпена станция Опалово до резервоар „Ниска зона“ в Радомир възлизат на 40%. През последните шест месеца на същия водопровод са отстранени 50 аварии.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев е уведомил с писма министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, областната управа и В и К – Перник затова, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града и настоява за спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод.

С писмо от управителя на ВиК-Перник от 4-и февруари община Радомир е уведомена за намаления дебит на водоподаване за „Ниска зона“ на град Радомир, като се препоръчва въвеждане на режимно водоподаване на части от квартал „Върба“.

Община Радомир разполага с изготвен инвестиционен проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Извор. Изготвени са и проекти за ремонт и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Друган, където загубите в мрежата са над 55%. Налице е и проект за реконструкция на напорен резервоар и довеждащ водопровод за село Жедна и село Негованци. Цялата техническа документация е съгласувана с всички институции и разполага с издадени разрешения за строеж.

Радомир е в очакване на бързата реакция от централната власт, тъй като проблемът във водоснабдителната система е сериозен и изисква спешни мерки. Тази ситуация възниква на фона на факта, че от 12.12.2019 г. по предложение на „ВиК“ ООД – Перник и във връзка с намаляване на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване за „Висока зона“ на Радомир, със заповед на кмета на общината е въведено режимно водоснабдяване за тази част на града.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране