01.10.2019 | 18:43
И след нареждане на съда Петкова мълчи за милионите на Доган за ТЕЦ „Варна“
Централата е получила над 50 млн. лв. от държавата

Повече от месец, след като Административният съд на София нареди на енергийния министър да каже защо държавната ТЕЦ се отказа от студен резерв през 2018 г., отговори на поставените въпроси все още няма. Това съобщиха от Фондация “Антикорупционен фонд” (АКФ), на която все още не е предоставена исканата от тях документация.

През май 2018 г. държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ прекрати договора си с „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) за осигуряване на студен резерв в периода 1 април – 31 юли. Обяснението тогава на силно закъсалата финансово въглищна централа бе, че „Националната електрическа компания“ (НЕК) е повишила заявката си за закупуване на електроенергия. Така и не бяха разкрити подробности по случай, но от прекратения договор спечели прясно заработилата ТЕЦ „Варна“, за която по-късно стана ясно, че мажоритарен собственик е станал почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. От тогава досега ТЕЦ „Варна“ е спечелила над 50 млн. лв. по договори с ЕСО да държи в готовност мощностите си, за задействане при нужда.

От АКФ продължават да настояват да се разкрие информацията по случая, тъй като крайният негативен ефект за държавната ТЕЦ от отказ от студен резерв не се измерва само и единствено с равностойността на неполучената по договора сума. Така централата се лишава от възможността за по-големи приходи от продажба на по-големи количества електроенергия и/или да закупи разрешения за емисии, с които да подобри финансовия си резултат.

„Нашият въпрос за аргументацията на едно странно решение на ръководството на държавният ТЕЦ от пролетта на 2018 обаче продължава да стои на дневен ред, а похватите, които министерството използва да заобикаля задължението си към обществеността за прозрачно управление, както и мотиви на съда, още повече задълбочават съмненията ни дали интересите на държавата и на гражданите са на първо място когато се взимат ключови решения в сферата на енергетиката“, казва Бойко Станкушев, директор на АКФ, цитиран в съобщение на фонда..

Организацията посочва, че все още очаква отговорът на държавните институции по техния призив към енергийните институции да се произнесат по съмненията за ниска експлоатационна годност и неизпълнение на лицензионни задължения на варненския ТЕЦ. ДАНС бе сигнализирана да провери и да гарантира, че не съществува опасност за енергийната и екологичната сигурност, като съществен елемент на националната сигурност на страната. От НАП пък бе поискано да провери сделките между свързани лица (семейството на бившия транспортен министър от квотата на ДПС Данаил Папазов в качинета на Пламен Орешарски и Доган) в механизма на придобиване на ТЕЦ „Варна“, реалните плащания и произхода на средствата за извършването им, както и заплащането на дължимите данъци.

Навременната реакция на гореспоменатите институции е от ключово значение за енергийния сектор и за сигурността и просперитета на България, посочват от АКФ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране