29.07.2020 | 15:01
Инж. Севдалин Желев: Инвестираме в екологични проекти, защото Русе има голяма необходимост от това
От лятото на следващата година ще въведем нови производствени мощности, казва изпълнителният директор на ТЕЦ-Русе

Топлофикация – Русе“ ще въведе нови производствени мощности от лятото на 2021 г. Съоръженията ще работят с природен газ, казва изпълнителният директор на компанията инж. Севдалин Желев.

Инж. Желев, какви инвестиции предвиждате, свързани с подобряване на екологичните показатели на “Топлофикация Русе”?

От лятото на 2021 г. предвиждаме въвеждане на нови производствени мощности. До тук такава инвестиция не е правена. Самите съоръжения представляват когенерационни мощности, захранващи се с природен газ или казано по-просто това са двигатели с вътрешно горене, които се задвижват със „синьото гориво“. Произведената от тях енергия захранва генератора, произвеждащ електрическа енергия. 80 % от вложената енергия от природен газ се преобразува в чиста топлинна и електрическа мощност.

Чрез влагане на средства в екологично производство целим да се подобри качеството на живот на хората. Това е стъпка в правилната посока. Усилията ни са насочени към гарантиране на екологичната устойчивост на производството на енергия. Инвестираме в екологични проекти, защото града ни има необходимост от това.

Докъде върви работата по внедряването на сероочистващата инсталация?

Почти сме готови с монтажа и съвсем скоро ще влезе в експлоатация. Позволете ми отново да поднеса извинение към всички наши абонати, които ще бъдат без топла вода пред този месец. Надяваме се на разбиране, нашите абонати трябва да знаят, че с пускането в експлоатация на новата инсталация ще се подобри качеството на въздуха в Русе.

Кои, според Вас, са основните стъпки за подобряване на качеството на въздуха, които трябва да бъдат направени занапред в България?

Смятам, че основните стъпки, които трябва да бъдат предприети са въвежданне на законодателни промени, затягане на контрола от страна на компетентните институции и реализиране на повече инвестиции в технологии, осигуряващи по-чист въздух. Замърсяването на въздуха е глобален проблем, с който се борят всички държави.

Според различни международни доклади мръсният въздух води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година. Именно по тази причина всички страни, в това число и България, предприемат все по-строги мерки с цел подобряване на качеството на въздуха.

Вярвам, че всички заедно трябва да се обединим срещу проблема със замърсяването на въздуха. Трябва да се правят инвестиции, които ще спомогнат за решаването на този световен проблем.

Какви са мечтите ви за Русе?

Всички наши инвестиции са насочени към това родният ни град да става все по-добро място за живеене. Мечтая Русе да продължава да се развива и да задържи младите си хора, като им предлага различни перспективи за личностна реализация. Искам всички да обединим усилия и града ни да продължава да бъде сред градовете с най-добро качество на живот.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране