14.01.2021 | 15:39
Инж. Севдалин Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия
Поддържаме високи стандарти за работа и все повече хора избират централното отопление, пояснява директорът на ТЕЦ-Русе

Във връзка с новия отоплителен сезон и предизвикателствата пред ТЕЦ-Русе, се свързахме с директора на Дружеството инж. Севдалин Желев.

– Здравейте, Инж. Желев, кои са приоритетните проекти от инвестиционната Ви програма?

– Традиционно основната част от инвестициите ни са предназначени за обновление и ремонтна дейност на нашите съоръжения. Най-мащабни подобрения правим през летните месеци. Тогава извършваме обстоен обход на съоръженията и мрежата ни. При установен проблем, го отстраняваме на време, за да се намали възможността за аварии през отоплителния сезон. Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно преминаваме към производство на енергия от природен газ. Надяваме се скоро да получим необходимите разрешителни от компетентните институции, защото сега има забавяне от тяхна страна.

Миналата година закупихме газови производствени мощности. Те ще генерират електрическа енергия от природен газ. Топлината от природния газ ще се използва заподгряване на водата, която се подава към абонатите.

Тази година ще заработи и модерна сероочистваща инсталация, която улавя над 95 % от въглеродните емисии и фините прахови частици. Това е важен проект, върху който работим.

Целта на тези две инвестиции е да допринесат за подобряване на чистота на въздуха в гр. Русе. Въвеждането в експлоатация на нови газови мощности и обновлението на съществуващитене е единствено решение на всички  проемни, които трябва да реализираме, за да изпълним „зелените политики“ на Европейския съюзТези проекти са инвестиция за бъдещето на предприятието и са ключов фактор за развитие.

– Колко време отнема въвеждането в експлоатация на високотехнологични решения, каквато е газификацията?

– Това зависи от много фактори и няма стандартен срок. Надяваме се в началото на лятото да приключим монтажните дейности и те да влязат в работен режим. От миналата година целият екип работи усиленото внедряването им. За нас основен приоритет е опазването на околната среда и качеството на живот чрез създаване на „зелено производство“.

– Казахте екипа. Как да поддържаме мотивацията на екипа си?

– В „Топлофикация Русе“ вярваме, че хората са основният капитал, допринасящ за развитието на едно предприятие. За това в бизнес стратегията ни сме заложили именно на обучението и кариерното развитие на служителите ни. Смятам, че в динамичната среда на развиващите се технологии от голямо значение е квалификацията на наличния екип.

Внедряването нови горива и мощности, ни задължава да осигурим възможност за преквалификация и наемане на още експерти. По този начин ще продължим да бъдем конкурентоспособни на пазара и да предлагаме на нашите клиенти все по-качествени услуги.

От гледна точна на безопасността, ние следим стриктно за изпълнението на всички мерки, гарантиращи здравето на екипа. Особено в епидемичната обстановка, в която вече близо година работим, сме предоставили всички необходими противоепидемични мерки.

Един от инструментите, които мотивират служителите ни, е именно отличните условия на работа и желанието за развитие на Топлофикация Русе.

– Как ще довършите изречението „За мен клиентите са…“

– Те са критерият дали си вършим добре работата. Радвам се, че с времето затвърждаваме взаимното доверие между нас и тях. Надявам се и през тази година да увеличим броя на нашите абонати.

– Как оценявате постигнатото до тук?

– За мен като директор политиката на „Топлофикация Русе“ е била насочена към максималната удовлетвореност на клиентите. Поглеждайки назад, смятам, че нашето предприятие много се промени в положителна посока. Всички подобрения, които правим в производствената дейност и клиентските услуги, дават резултат.

Поддържаме високи стандарти за работа и все повече хора ни се доверяват и избират централното отопление. Това ми дава нужната мотивация да се впускам в активна работа, за да отговорим нановите предизвикателства, които предстоят. Екипът ни се състои от хора, които си обичат работата и са много добри професионалисти. Заедно ще надградим постигнатото до тук и ще превърнем Топлофикация Русе в едно още по-модерно предприятие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране