11.05.2020 | 12:40
Испания още разследва „Барселонагейт“
Прокуратурата разследва дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари"

Разследването, което полицията в Каталуния води срещу премиера Бойко Борисов по скандала, станал известен като „Барселонагейт“, още не е приключило. Това казаха пред „Сега“ от прессцентъра на службата. Бяха отказани и подробности по разследването, тъй като още е висящо.

Скандалът „Барселонагейт“ се разрази с нова сила в края на февруари, когато испанският вестник „Ел Периодико“ излезе с публикация, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Още през май 2019 г. обаче Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Прокуратурата не постигна резултати по тази проверка, но след публикацията в „Ел Периодико“, се самосезира. Вече 2 месеца обаче няма никаква информация какво се върши по тази проверка.

Преписката, образувана след като прокуратурата се сезира сама по испанската публикация, е в Специализираната прокуратура. Електронният ригистър на преписките показва, че на 3 април спецпрокуратурата е възложила проверката на друг орган. Не става ясно обаче кой е той. Би могло да е антикорупционната комисия КПКОНПИ, може да е НАП, или друга институция.

По-старата проверка, тази по сигнала на Йончева, е във Върховната касационната прокуратура. Според електронното деловодство на държавното обвинение на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ, която сега се оглавява от Цацаров. Там следите на проверката се губят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране