23.02.2020 | 0:50
Испанската прокуратура, която разследва любимата на Борисов за пране на пари, прати в затвора зетя на крал Фелипе VI
Няма измъкване за българите в аферата за 5 млн. евро – прокурорите изправиха пред съда дори инфанта Кристина

Испанската антикорупционна прокуратура, която разследва лица до българския премиер Бойко Борисов за пране на пари, прати в затвора зетя на крал Фелипе VI. През юни 2018 г. Иняки Урдангарин, който е съпруг на сестрата на краля – инфанта Кристина, влезе в пандиза за 5 г. и 10 м. за злоупотреба с държавни средства.

Инфанта Кристина е първият представител на управляващата в Испания династия на Бурбоните, който бе изправен на подсъдимата скамейка. В крайна сметка принцесата е оправдана като „неосведомена и непричастна“ към аферите на мъжа ѝ, но съдът я задължи да изплати глоба от 265 000 евро.

Зетят на испанския крал влезе в затвора, защото оглавяваният от него спортен отдел на фондацията „Noos“ печелил конкурси на регионалните власти за предоставяне на услуги по завишена тарифа, след което средствата се превеждали на сметките на участниците в аферата. По тази схема групата на обвиняемите е присвоила 6,2 млн. евро от държавния бюджет. 2,5 млн. евро от тази сума са дошли от правителството на Балеарските острови, 3,5 млн. – от властите във Валенсия и 114 000 – от ръководството на Мадрид.

Разказваме ви този случай отпреди 2 години, за да стане ясно, че за разлика от българската прокуратура, тази в Испания е напълно независима от управляващите, щом си е позволила първо да разследва, после арестува и накрая да прати в затвора зетя на държавния глава.

При всички положения, започналото разследване на пране на над 5 млн. евро в Барселона от български граждани, близки до премиера, ще бъде доведено до край. Подмазването на Борисов, за което подигравателно разказа в. „Ел Периодико“ към управляващите в Испания едва ли ще му помогне.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране