06.01.2020 | 12:52
Иван Гешев се вбеси на Корнелия Нинова и отмени срещата с нея
Главният прокурор: Няма да позволя да ни използват за политически цели

Главният прокурор Иван Гешев отмени в последния момент срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова по кризата с безводието в Перник. Разговорът бе анонсиран преди около две седмици от Нинова, след като тя обяви, че левицата внася вот на недоверие срещу правителството за несправянето с политиката по околната среда. Внезапният отказ на Гешев е на практика отговор на коментара на Бойко Борисов от петък, че той не можел да се срещне с гл.прокурор, а Нинова можела. „Те, БСП винаги си имат главен прокурор“, каза тогава Борисов.

Корнелия Нинова трябваше да предостави на Гешев повече информация от „значение за водените разследвания по повод водната криза в Перник“, се казва в официалното съобщение на прокуратурата.

„Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ „БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор“, аргументира позицията си новият обвинител №1.

По-рано от пресцентъра на „Позитано“ 20 обявиха брифинг по обед на Нинова в Перник, който трябваше да се състои след срещата с Гешев, което явно го е ядосало.

„Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект“, твърдят още от прокуратурата. Допълват, че „по всяка информация или сигнал за извършено престъпление, ПРБ ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство“

Главният прокурор декларира, че „поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия“.

Гешев, който взе под специален надзор разследванията, довели до безпрецедентната водна криза в Перник, обещава периодично да информира „обществото за напредъка по взетите на специален надзор от прокурор от ВКП разследвания“.

Разследването на спецпрокуратурата е за безстопанственост и се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация. То е за това, че в периода от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в яз. „Студена“, от което са настъпили значителни вредни последици.

Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във ВиК – Перник, община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Преди това обаче окръжната прокуратура в Перник беше стигнала до извода, че отговорни за кризата са и министрите Нено Димов и Петя Аврамова, които впоследствие отпаднаха от разследването.
Към момента заради безводието и обявеното бедствено положение бе сменен единствено областният управител на Перник.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране