09.01.2019 | 16:46
Иво Христов лъже! Демографската ситуация в Албания е напълно сходна с тази в България
За да пророкуваш апокалипсис, трябва да изобретяваш и някои факти

Гледам вчера „Лице в лице“ по бТВ и слушам поредния диалог между Иво Христов и Цветанка Ризова. В него известният творец на реалности лансира поредното си изобретение – инвазията на „демографския миниколос“ (цитирам буквално).

Албания, която за двадесетина години ще насели цялото балканско пространство до Кюстендил и ще залее горката Македония. Три албански семейства раждали толкова деца, колкото се родили лани в целия Видински регион – 75 ли бяха, 76 ли… Е, така е, във Видинския регион демографската ситуация е особено тежка, но все пак 572 не е нито 75, нито 76. Колкото до „метафората“ с трите албански семейства – напоследък тоталният коефициент на плодовитост в Албания се срина до около 1,5 (приблизително толкова е и в България), и то въпреки огромните социални помощи за раждане и отглеждане на дете.

Накратко, демографската ситуация в Албания е напълно сходна с тази в България (с една съществена разлика – там сривът на раждаемостта е от края на миналия век, а не още от 70-те години, както у нас, поради което кохортите във фертилна възраст все още са значителен дял от населението) и трябва да си сред 80-те процента, които Иво наскоро определи като дебили, за да наречеш едната страна „демографски колос“, а да описваш демографска катастрофа в другата.

Но пиша тези редове не заради Иво Христов. На него това му е бизнесът – за да пророкуваш апокалипсис, трябва да изобретяваш и някои факти. Днес маса медии и сайтове отразяват тези исторически изобретения и не видях на някого да му е хрумнало да провери дали те имат нещо общо с истината. Всъщност така медиите превръщат измислицата в част от реалността и не го правят умишлено според мен, а просто защото са свикнали да не проверяват фактите.

Преди 2 години и нещо писах лично на Ризова за една друга проникновена мисъл, която Иво Христов изтърси в нейно предаване. Тогава той обвини Джон Кенеди за Тонкинския инцидент и последвалата ескалация на американската намеса във Виетнам, без да обръща внимание на дреболията, че по време на Тонкинската криза Кенеди е покойник от 9 месеца. Ризова не ми отговори очевидно поради това, че щом Иво Христов го е казал, то Кенеди – жив или умрял, трябва да е виновен.

И журналистиката кима с разбиране.

Коментарът е от профила на Цветозар Томов

1 коментар

  1. дедо каза:

    Който ти плаща и си зависим от неговото благоволетие той ти и поръчва / музиката/ , пасквилчето . Де кажи от де ти се плаща бе Tsvetozar – е .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране