24.06.2024 | 10:33
Скандал! Издирваният по света Брендо се предаде в България (видео)
Той отиде с адвокат пред Софийския затвор

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на полицията тази сутрин около 7:30 ч. Той е направил това пред затвора в София, каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова пред медиите.

Той е бил заедно с адвокат. След това е транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяване и привеждането му в затвора, посочи Павлова. Банев бе обявен за международно издирване през 2018 г., припомни тя и каза, че той започва да търпи присъдата при първоначален строг режим.

Според официалните данни Банев се укриваше след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда срещу него. През 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. В Италия и Румъния му бяха наложени ефективни присъди от 20 и 10 години. И трите присъди са все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин – от организирането на трафик до прането на пари от продажбите.

Обявен е с Червен бюлетин и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България, в случай че се открие на територията на която и да е държава – членка на МОКП Интерпол. Междувременно осъденият е бил установен в Република Украйна. Той е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е бил освободен с решение на съда с оглед придобито от него междувременно украинско гражданство. След това местонахождението му бе неизвестно.

Софийският градски съд остави през 2022 г. без разглеждане искането на Евелин Банев-Брендо присъдите му от Румъния и Италия да бъдат изискани, признати и приети за изпълнение тук. Мотивът на съдия Мирослав Георгиев бе, че Банев в момента не се намира в държава от ЕС и затова няма право да иска процедурата тук.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране