21.03.2020 | 20:26
Извънредното положение ще продължи и след 13 април
Армията ще тренира разгръщане на полеви болници и в Пловдив, Варна, Русе. Съд пък разпореди арест по скайп

Военният министър Красимир Каракачанов пргонозира, че обявеното в България извънредно положение ще бъде удължено отвъд датата, до която беше гласувано засега от парламента – 13 април. По Би Ти Ви той призова гражданите към спокойствие, както и да не се притесняват от разширените правомощия, които армията получи със закона за извънредното положение заради коронавируса. Министърът заяви, че военните няма да излизат извън разписаните в закона дейности и обеща, че няма да има танкове по улицата.

„Армията няма да тръгне с танковете по улиците, както се спекулира. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише – контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана“, обясни Каракачанов. „Ние се борим не с външен противник, а с вирус – няма нужда от танкове“, допълни той, пояснявайки, че може да се наложи част от военната техника да се пренасят облекла, храни и т.н.

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържаните на полицията. Да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност. „В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа“, каза Красимир Каракачанов.

Армията, която само за часове разгърна полева болница в зала „Арена Армеец“, ще тренира изграждане на такива в още три града – Пловдив, Варна и Русе. При нужда в тях могат да се настаняват хора под карантина, заради коронавируса, но не и да се лекуват тежко болни.

Само ден по-рано парламентът одобри предложение на ГЕРБ да се даде на правителството властта да включи армията в прилагането на мерките против епидемията. При нужда военните ще бъдат изкарани на улицата, при което ще имат правото да извършват проверки за самоличност, да задържат хора и коли до пристигането на полицията, а когато им се окаже съпротива или бъдат нападнати – да използват физическа сила и помощни средства. От БСП обявиха, че така се възлагат полицейски правомощия на армията, което би означавало, че полицията и жандармерията са се провалили в задачите си. Социалистите намекнаха и, че това е приплъзване от извънредно към военно положение – за каквото преди дни заговори главният прокурор Иван Гешев. „Да не се окаже, че невидимият враг не е вирусът, а правата на гражданите”, каза соцдепутатът Крум Зарков.

В същото време за първи път съд постанови арест по скайп. Мярка за неотклонение „задържане под стража” постанови Районният съд в Кюстендил за 33-годишния Георги С. от Разлог, като това стана със скайп връзка със следствения арест, където е задържаният, предаде БНР.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране