26.10.2019 | 23:39
Как да гласуваме на местните избори?
"Задължителното" гласуване всъщност не е задължително

На 27 октомври ще се проведат в изборите за общински съветници и кметове. Кандидатите за общински съветници са 29 515, кандидатите за кметове на общини са 1254, кандидатите за кметове на кметства – 5059. В София, Пловдив и Варна, освен кметове на общини, ще се избират и кметове на райони – кандидатите са общо 460.

Кандидат за кмет е изборна на първи тур, ако за него са гласували повече от половината подали своя вот. Ако никой не е събрал такава подкрепа, в населеното място се провежда втори тур между двамата кандидат, които са събрали най-голяма подкрепа. Балотажът е на 3 ноември, една седмица след първия тур.

Броят на избирателите в предварителните списъци за гласуване е 6 227 901 души. Агитацията в изборния ден, както и в деня за размисъл, е забранена. Законът не позволява и публикуването на резултати от екзит пол в тези два дни. Данни могат да се публикуват след края на изборния ден.  Гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа. Изборният ден може да бъде удължен, ако след крайния часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час.

Действителна и недействителна бюлетина

За да бъде действителна бюлетината, вотът в нея трябва да е отбелязан само за една партия със знак “Х” или “V”, поставен с химикал, пишещ със син цвят. Гласът е действителен дори да не е отбелязана преференция. Същото важи и е отбелязана повече от една преференция, тогава обаче вотът се зачита само за партията, но преференциите не се отчитат. Бюлетината е действителна само ако на нея са поставени два печата от избирателната комисия. Вотът няма да бъде зачетен, ако на хартията е изписано нещо или ако е надраскана.

“Задължителното” гласуване всъщност не е задължително

По закон гласуването на избори е задължително, но няма никакви последици, ако не идете до урните. През 2016 година по настояване тогавашния “Патриотичен фронт”, в Изборния кодекс беше записано, че гласуването на избори е задължително, въпреки че според Конституцията то е право, а не задължение. Бяха предвидени и санкции – ако човек не гласува без уважителни причини в два поредни избора от един и същи вид, името му се заличава от списъците за следващите избори. Още в началото на следващата година обаче Конституционният съд (КС) единодушно отмени санкциите. Така гласуването остана само формално задължително.

Могат ли избирателите да гласуват само за кмет или само за общински съветници?

Не е задължително да се гласува с всички бюлетини – може да не се гласува за кмет, но да се за общински съветници или обратното. За да стане това, избирателят трябва да уведоми представителя на избирателната комисия каква бюлетина иска да получи и каква не иска. След като пусне своята бюлетина в урната, той ще бъде записан като гласувал само в списъка за дадения вит вот, който е упражнил.

Най-отдолу в бюлетините за кметове на община, на кметство, на район и за общински съветници има и опция “Не подкрепям никого”. Тези гласове са действителни и се отчитат към избирателната активност, но не участват в определянето на прага за влизане в общински съвет.

Защо номерата на всички кандидати за общински съветници са от 101 нататък?

На тези местни избори в листата за общински съветници партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101. Така например третият в листата за общински съветници ще е с номер 103, а 23-тия – с 123.Имената на кандидатите за общински съветници не са записани в бюлетината. Затова ако избирателят е решил да гласува и преференциално за определен общински съветник, трябва предварително да види под кой номер е кандидатът. Пред избирателната секция ще има списъци с имената и номерата на кандидатите.

Доскоро и партиите, и преференциите бяха номерирани от 1 нататък. Това водеше до т.нар. феномен”15/15″ – когато избиратели погрешно гласуват с преференция за кандидата от листата, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината. Решението за въвеждане на новите правила беше взето при промените в Изборния кодекс през февруари т.г.

Може ли да се гласува в друго населено място или в чужбина?

При местни избори няма секции извън страната. Избирателите могат да гласуват по настоящ или постоянен адрес само за кмет и общински съветник в съответното населено място в България. Ако обаче регистрацията на даден избирател е направена преди по-малко от 6 месеца преди вота.

Ако избирателят има адресна регистрация само по настоящ адрес в съответната община или кметство, ще може да гласува за общински съветници и за кметове в тази община или кметство, ако е подал заявление за гласуване по настоящ адрес не по-късно от 12 октомври 2019 г.

Ще има ли машинно гласуване?

По време на местните избори няма да има машинно гласуване в нито една секция в страната. Според последните промени в изборния закон, машинното гласуване ще се прилага само за избори за депутати, за евродепутати и за президент и вицепрезидент. На евроизборите машинно гласуване имаше в 3000 секции. Преди да бъде коригиран, изборният закон предвиждаше с устройства да се гласува в 6000 секции, а от 2020 г. нататък – във всички секции. Парламентът обаче отмени тези текстове само пет месеца след като ги прие.

Може ли избирателят да удостовери самоличността си с шофьорска книжка?

Не се допуска гласуване с шофьорска книжка или задграничен паспорт. Ако личната ви карта е с изтекъл срок, повредена, изгубена, унищожена или открадната, трябва да представите пред членовете на секционната комисия оригинално удостоверение за издаване на лични документи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране