21.12.2020 | 19:33
Как Камен Костадинов от ДПС превзе печеливш бизнес във Велико Търново
Печелившата компания за дезинфектанти "Хигиенно-медицинска индустрия" (ХМИ) отскоро има нов съдружник. Новият съдружник и жената на Камен Костадинов влизат в друга фирма на досегашния собственик, която застава на изхода на ХМИ ООД и поема всички продажби

16 април 2020 г. Държавата е в извънредно положение заради първата вълна на пандемията от коронавирус, а премиерът Бойко Борисов е на поредната си обиколка с джипа, този път във Великотърновско. „Дошли сме на тези хора да им кажем благодаря, защото направиха за стотици хиляди левове дарения“, казва Борисов, докато спира джипа в двора на предприятието за производство на дезинфектанти „Хигиенно-медицинска индустрия“ (ХМИ) ООД. После заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов се отправят към входа му, където са се събрали работници и журналисти, за да посрещнат гостите. „Кой е собственикът“, пита Борисов, а Панов бърза да му отговори, че са двама. „Аз“, казва единият от тях – Виктор Азманов, който е и общински съветник от Горна Оряховица, и добавя по-тихо: „и господинът“. „Господинът“ е Евгени Костадинов и само успява да вдигне ръка за поздрав. Той е основател и доскоро едноличен собственик на компанията, която за миналата година има оборот от осем милиона и печалба от 843 хил. лв.

Поредиците от смени на собствеността

Тези, които са гледали излъчваното на живо посещение на Борисов в ХМИ във фейсбук страницата на премиера, едва ли са видели нещо необичайно. За запознатите с бизнес отношенията в града обаче обясненията на Азманов пред Борисов колко голям производител на дезинфектанти е дружеството, създадено преди 26 години, и колко собствени продукта има регистрирани на пазара изглеждат, меко казано, странни, защото към оня момент той де факто е съсобственик във фирмата едва от около две седмици. Според Търговския регистър решението за придобиването на част от собствеността на дружеството от Азманов е от 1 април. Той заедно с едноличния дотогава собственик Евгени Костадинов става и управител на компанията. Като съсобственик в ХМИ Азманов получава и още един бонус – преди пет години в дружеството се вливат други две фирми на Евгени Костадинов – „ХМИ лаб“ и „Рапид ойл индустри“ – за производство на биодизел, така че общинският съветник от Горна Оряховица става съсобственик и на тези дружества. Заедно с това ХМИ притежава и фирма със същия предмет на дейност в Молдова.

В деня на посещението на Борисов се случва и още едно събитие. На същата дата в Търговския регистър e публикувана промяна в собствеността и в друга фирма на Евгени Костадинов – „ХМИ трейд“ с предмет на дейност внос, износ и търговия с дезинфекционни разтвори, консумативи и препарати за медицински и хигиенни нужди, създадено през 2016 г. На 7 януари Костадинов прехвърля 70% от собствеността на фирмата на вече общото с Азманов дружество ХМИ ЕООД и 30% на самия Азманов, а три месеца по-късно, на 10 април, във фирмата влиза още един съдружник – регистрираното в София дружество „ГЕБ проджектс“ ЕООД, чийто едноличен собственик е съпругата на бившия депутат от ДПС Камен Костадинов – Венета. Тя и Евгени Костадинов имат равен дял от дружеството, а Азманов – малко по-малък.

Съмненията

Промяната в собствеността на ХМИ породи различни предположения сред местните политически и бизнес кръгове за причините, поради които се е стигнало до това. Подозренията на едни са, че основателят на дружеството Евгени Костадинов се е разделил с част от акциите си под натиск на политико-икономически кръг, свързан с бившия депутат от ДПС Камен Костадинов, който е от бизнес лобито в движението около Делян Пеевски, както и на хора във и около ГЕРБ, свързани с убития преди две години влиятелен бизнесмен в града Петър Христов. Според тези хора този кръг на практика управлява политически и икономически града. Според други пък, позовавайки се на работници в предприятието, новият съсобственик бил представен пред тях от основателя на фирмата като човека, който ще наследи бизнеса му.

Независимо обаче от това коя от двете версии е вярна, смяната на собствеността изглежда изненадваща по няколко причини. Първо, дружеството ХМИ е създадено през 1994 г. от Евгени Костадинов и през годините постоянно увеличава приходите си. Освен това като един от лидерите на пазара на дезинфектанти ХМИ има спечелени доста обществени поръчки за снабдяване с хигиенни и почистващи препарати на болници в големите областни градове, включително и такива в столицата, в големи общини в страната и държавни институции, както и за доставка на химикали за нуждите на ТЕЦ-ове и ВИК дружества, които за последните тринадесет години са на стойност около 23.5 млн. лв. Още по-учудващо е, че влизането на новия съсобственик в дружеството съвпадна с първата вълна на епидемията от коронавирус, когато търсенето на препарати за дезинфекция се увеличи значително и изглежда доста странно някой бизнесмен да реши да се раздели точно в този момент с част от собствеността си.

По тези причини сред местни политици и бизнесмени от Велико Търново усилено се заговори, че придобиването на част от акциите на ХМИ ООД от Виктор Азманов и влизането на съпругата на бившия депутат от ДПС Камен Костадинов, който има значително политическо и икономическо влияние в региона, в другото дружество – „ХМИ трейд“, е станало под натиск.

На изхода

Нещо повече – някои допускат и че това е началото на процес по овладяването на дружеството от този тандем. Макар че в „ХМИ трейд“ Евгени Костадинов и Венета Костадинова имат равен дял, съпругата на бившия депутат от ДПС заедно с акциите на Азманов имат контрол над фирмата. От фактура за закупени препарати от ХМИ се вижда, че фирмата „ХМИ трейд“ на практика е застанала на изхода на предприятието, защото през нея минават доставките на препаратите. А според дългогодишни клиенти на ХМИ преди няколко месеца били сменени фактурите и банковите сметки, по които преди това те са превеждали сумите за закупените продукти. От пролетта чрез това дружество компанията ХМИ започна ударно да разкрива и фирмени магазини в големите областни градове, в които предлага продуктите си.

В ХМИ ООД Евгени Костадинов е запазил мажоритарния пакет акции и заедно с Азманов е и управител на дружеството, но откакто е влязъл във фирмата, общинският съветник от Горна Оряховица изглежда по-активната страна в представянето на публичния образ на дружеството. Малко след като официално е вписан като съсобственик, той даде редица интервюта за централни софийски медии. Изненадващо преди две седмици ХМИ стана и един от основните спонсори на футболния клуб във Велико Търново „Етър“. А тази сряда дружеството стана спонсор и на футболния клуб „Локомотив“ в Горна Оряховица.

В подкрепа на съмненията за придобиване под политически натиск е и още един факт. Според публикувания в Търговския регистър договор Азманов е придобил 30% от ХМИ на цена от 642 хил. лв., което е по-малко от печалбата на дружеството за една година.

„Капитал“ се опита да се свърже с Евгени Костадинов, за да го попита за причините, поради които е решил да се раздели с част от собствеността на иначе добре работещата и печеливша фирма, но този опит се оказа неуспешен. Костадинов първо не отговори на мобилния си телефон, а след това на изпратен sms с молба за разговор вместо него обаждане от друг телефон върна Азманов, като обяснението за това беше, че в момента съдружникът му е ограничен в „движението и контактите си“.

Политико-икономическият кръг в региона

Виктор Азманов е бизнесмен от Горна Оряховица и общински съветник в града. Според имуществената му декларация, подадена пред КПКОНПИ при встъпването му в общинския съвет, той е собственик или притежава дялове в 22 дружества с различен предмет на дейност – като се започне от такива за производство на земеделска продукция, премине се през строителни дружества и фирми за недвижими имоти и се стигне до производство на електрическа енергия чрез ВЕИ и внос и износ на техника за копаене на криптовалута. Част от съдружията му са с китайци, но ако се съди по финансовите отчети на дружествата, съвместната им дейност не е много печеливша. На последните местни избори Азманов беше кандидат за кмет на Горна Оряховица и водач на листата за общински съветници от името на коалиция „Алтернатива на гражданите“. Обединението успя да вкара свои представители в местната власт както във Велико Търново, така и в Горна Оряховица. Още тогава се заговори, че зад коалицията в региона стои Камен Костадинов и че това на практика е още една писта за политическо влияние на бившия депутат от ДПС върху местната власт в региона освен общинските съветници от движението.

Неофициално в Горна Оряховица се говори, че на практика този кръг е успял да прокара кандидатурата на Димитър Николов, избран за общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ, за председател на общинския съвет в града. Гласуването за председател на общинския съвет е тайно, но според представители на местната власт в града изборът на Николов е станал с гласовете на четиримата общински съветници от „Алтернатива на гражданите“. Николов е издател на редица регионални медии във Велико Търново, Горна Оряховица, Враца и Бургас чрез дружеството си „Компакт медиа“, но през годините е бил управител на дружества или съсобственик с фирми, свързани с разпространителския бизнес на вестници на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и на убития великотърновски бизнесмен Петър Христов.

Връзките между „Алтернатива на гражданите“, ДПС и ГЕРБ са още по-видими в общинския съвет във Велико Търново. Там двамата общински съветници на „Алтернатива на гражданите“ са в една група с двамата си колеги от ДПС, която се нарича „Либерална демократична алтернатива на гражданите“. По време на предизборната кампания кандидатите от листата на „Алтернатива на гражданите“ подкрепиха за трети мандат сегашния кмет от ГЕРБ Даниел Панов. Според общински съветници от града израз на тази колаборация между ГЕРБ и ДПС са големите обществени поръчки, които печелят фирми, считани за близки до Камен Костадинов. През април миналата година строителната фирма „Билдинг комфорт“ успя да спечели поръчката на общината за изграждането на нов корпус на болницата „Д-р Иван Черкезов“ за близо 6.5 млн. лв. без ДДС. Същата фирма е ремонтирала преди две години детски градини и училища във Велико Търново за 1.7 млн. лв. без ДДС. Едноличен собственик на дружеството е Борислав Атанасов. За кратко през 2010 г. той е бил управител на дружеството „Бест сити пропърти“, чийто собственик – панамската офшорна компания „Юропиън трейд сървисис партнърс корпорейшнт“, го препродава на фирмата на съпругата на Камен Костадинов – Венета, „Геб проджектс“. В момента Атанасов е управител на друго дружество със собственик въпросната офшорна компания – „Аква инженеринг 2004“ ЕООД.

Във видеото от посещението Бойко Борисов в един от коридорите той вижда мъж и зарадван му казва: „Оооо, Камене!“. Трудно е да се каже със сигурност дали това е Камен Костадинов, защото носи маска, но мъжът има не само същото име, но и същата прическа, същите очила и същото кожено яке като бившия депутат от ДПС, чиято жена е съдружник в дружеството, застанало на изхода на ХМИ. Според Азманов това е друг човек – Камен Спасов от Търговище, който произвеждал пластмасови детайли. Бойко Борисов познава много хора и, разбира се, е възможно да е запомнил и Камен от Търговище. Както е възможно и това да не е класическо превземане на фирма от силните на деня в политиката и икономиката на региона, а и цялата страна. А вместо това Виктор Азманов, както твърди самият той, да е влязъл в ХМИ ООД, помолен от доскорошния едноличен собственик – вижте неговото обяснение.

Виктор Азманов: Бизнесът е труден и тежък

Вие сте съсобственик на дружеството „Хигиенно-медицинска индустрия“, което е създадено през 1994 г., от началото на април тази година. Как и защо решихте да инвестирате в този бизнес?

– Познавам се със собственика на компанията и мой партньор от няколко години и обмислям тази стъпка от повече от година. Избрах него като партньор и съдружник и си подписахме договорните отношения помежду си още през миналата година. Бизнесът е доста труден и всеобхватен и се изисква задълбочена многопластова експертиза, което ми дава възможност да капитализирам контакти и познания, градени с години. За всяко едно партньорство са най-важни партньорите, доверието и синергията между тях, а какъв е конкретният бизнес остава на втори план за мен.

Прави впечатление, че купувате 30% от компанията на сравнително ниска цена – според приложения договор в Търговския регистър тя е 642 хил. лв., което е по-малко от годишната й печалба. Как убедихте основателя на ХМИ да ви приеме за партньор и да се раздели с пълния контрол при тези условия?

– Номиналната сделка за придобиване на дяловете в дружеството е само една част от нашата договорка, която, както споменах, вече възникна още през миналата година.

Как се свързахте с него и чия беше инициативата за сделката?

– С него поддържам връзка от няколко години. Мисля, че се запознахме пред 5 или 7 години, но имаме по-задълбочен контакт от началото на миналата година. Инициативата за сделката беше негова.

Във Велико Търново се говори, че сте оказали натиск на Евгени Костадинов, за да приеме вас и съпругата на бившия депутат от ДПС Камен Костадинов – Венета, която стана съдружник във фирмата „ХМИ трейд“.

– Това категорично не е вярно. Всъщност накрая той под натиск ме убеди да станем съдружници. Бизнесът е доста труден и тежък. Иска се денонощна работа. Моят работен ден започва в 5.30 ч. сутринта. Евгени вече е на възраст, гледа повечето ангажименти да ги прехвърля към мен. Както казва той: „Взех си съдружник, за да наследи всичките ми проблеми.“

А защо приехте Венета Костадинова за съдружник?

– Решихме да развием една търговска структура, която да се занимава само с търговия, и то основно с износ, а Венета има доста добри контакти за външен пазар, но в общи линии дотук нямаме особено развитие и не знам дали изобщо ще продължи тази компания и тази идея. Очаквахме малко повече активност от нейна страна.

Искате да кажете, че в момента компанията не е действаща?

– Действаща е, но няма нищо общо с обороти и реални действия на търговска компания. Имахме доста големи очаквания от Венета, защото тя е с добра ерудиция, но явно има по-големи ангажименти в други бизнеси.

В рекламите, които публикувате за новите магазини на ХМИ, посочвате „ХМИ трейд“ като компанията, която стои зад тях.

– Не, това са си магазини на ХМИ.

Занимава ли се „ХМИ трейд“ с дистрибуция на продуктите на ХМИ?

– Като цяло такава беше идеята – тази фирма да се структурира като търговско дружество, но или ние нямаме капацитета да го структурираме по правилния начин, или не е достатъчно приложимо като идея за търговска компания, различна от производствената. Защото всичките ни клиенти искат да купуват директно от производствената компания.

Какво ще се случи с „ХМИ трейд“ тогава?

– Преди четири-пет дни си говорихме с Евгени по този въпрос, че е хубаво по Нова година да седнем и да се разберем ще го има ли това дружество или не, дали да го придобием само ние и да го развиваме по някакъв друг начин, защото сега то не функционира.

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Мошеници

  2. Хахаха каза:

    Ако има и друг бизнес да ме включат и мен???

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране