11.09.2023 | 10:51
Как ни продават стикер от 2 цента за 15-20 лева
Милиони от лепенки в джоба на кого?

От две години се приказва, че трябва да се махнат т. нар. екостикери. Лепят ги на стъклото на колата при Годишен технически преглед, а те бяха ненужни, защото в София зоните за ограничено движение на по-стари автомобили влизат в действие от тази зима. А и занапред са ненужни.

Един такъв стикер, произведен в Китай, струва около 2 стотинки, а шофьорът плаща за него 15-20 лева. Ето как…

Стикерът отгоре е с холограмна лепенка, а отдолу е основата му която съдържа чип. Произвежда се в Китай, а холограмата отгоре се залепя в България.

Справка в интернет показва, че цената на един такъв стикер с чип е от 1 до 10 цента, при минимално количество 1000 броя. А при поръчка няколко милиона логично цената клони към 1 цент. Да го закръглим на 2 стотинки. Айде, и холограмата, залепена отгоре, да струва 2 стотинки. Само че сервизи и фирми, които извършват Годишен технически преглед на коли, купуват този стикер за 13 лв. с ДДС. И го продават на клиентите с печалба (не може на загуба). Тоест включват цената му в цената на Годишния технически преглед.

Шофьорите помнят, че за последните 3 години цената на прегледа се вдигна от 35 на 55 лева. Шофьорът плаща цена за прегледа 55 лева, от която значителна част е за стикера, който му залепят на предното стъкло. Забележително е, че отначало стикерите са продавани по-евтино и за последната година са поскъпнали над два пъти. Който иска да смята колко пари са изкарани от стикери от 2,8 млн. леки автомобила в България. Само в София има близо 1 млн. автомобили.

По груби сметки само за последната година от стикери някой е докарал чиста печалба над 30 млн. лева.

Кой печели от тези ненужни досега стикери?

Шеф на печатницата, в която се печатат, е депутатът от БСП Петър Кънев. Той е несменяем депутат от 2005 г. насам, в неговата печатница вървят много държавни поръчки и за други стикери, винетки и лепенки с холограми, каквито държавата е измислила безброй, за да могат да стрижат българските овце. Печатницата на Кънев печата от години и бюлетини за изборите, без обществена поръчка, като подизпълнител на печатницата на БНБ. Печатницата на Петър Кънев неизменно печата всевъзможните лепенки по време на цялото управление на Борисов.

Дали Кънев продава стикерите скъпо или не, по-важно е, че не може да ги измисли и въведе сам. Има само един глас като депутат. Но има и други гласове, които казват на когото трябва каква още лепенка да измислят и продадат на българското стадо, за да печелят от това.

Премахнаха винетките, които се лепят на предното стъкло, защото има тол система и по номера на колата може да се установи дали автомобилът е платил винетка. Същото може да става и с еко стикерите – напълно излишни са, защото колите могат да бъдат засичани по номера на колата.

Налице е организиран грабеж с участие на държавата, за който средният българин не се съмнява, че комисиони отиват в нечии джобове.

e-vestnik.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране