15.05.2020 | 17:48
Какви сделки изскачат от чата между Божков и Горанов
От хронологията и контекста на съобщенията ясно личи какво е влиянието на финансовия министър върху ДКХ

Изключително интересен поглед към работата на Държавната комисия по хазарта /ДХК/ и влиянието на финансовия министър Владислав Горанов върху нея се получава, ако се съпоставят датите на чатовете, публикувани от бизнесмена Васил Божков, с протоколите от заседанията на ДКХ. Горанов упорито твърди, че е бил в неведение за схемите, позволили на хазартните дружества да си спестят над 700 млн. лв. данъци. Божков опонира, че всичките му разговори за хазарта са минавали през финансовия министър, и тази сутрин пусна доказателства за това.

Първото съобщение, което бизнесменът е избрал да публикува, е от 24 февруари 2018 г. По всичко личи, че събеседниците са били в контакт дълго време преди това, тъй като тонът е неформален, даже приятелски. „Като се върнеш от ските правим веднага срещата“ (бел. ред. правописът е запазен), обещава Горанов, за което Божков му благодари. Две седмици по-късно, на 9 март, се състои първото заседание на ДКХ след чата и на него тя одобрява промени в лицензите на „Национална лотария“, „Еврофутбол“ и „Ню Геймс“, свързани с Васил Божков. На „Ню Геймс“ са разрешени нови видове талони за търкане.

Бизнесменът търси отново Владислав Горанов на 29 март 2018 г. „Няма връзка със девойката“, оплаква се той на финансовият министър. „Ще има в 12 я видях и получи ценни указания. В 12:30 се разделихме“, отговаря Горанов, за което отново му се благодари. Божков уточнява, че под „девойката“ визира Мария Филипова, която към онзи момент е шеф на ДХК.

Само ден след „ценните инструкции“ Филипова води заседание на ДХК. На 30 март ДКХ решава, че „Ню Геймс“ АД вече може да предлага билетите „Златните пирамиди“ ,“Casino 7777.bg“ и „МЕГА КЕШ КРЪСТОСТЛОВИЦИ“. На регистрираното в Малта дружество „Еврофутбол“ пък е утвърден игрален софтуер за онлайн залагания. От лиценза става ясно, че има цели 10 разновидности на такива игри.

Финансовият министър отново кани Васил Божков да се срещнат на 29 май. „17 те очаквам ако е добре за теб“, предлага Горанов и бизнесменът се съгласява. Прави впечатление, че нито е обявено мястото, нито поводът за срещата, което предполага, че общуването е регулярно. Два дни по-късно, на 31 май, ДКХ одобрява в лиценза на „Ню Геймс“ нови две билетчета за търкане – „Кеш Кръстословици 4″ и „Диамантена 7″.

Не става ясно дали Васил Божков продължава с честите си срещи с Горанов, тъй като следващият предоставен чат между двамата е от 15 януари 2020 г. По това време Националната агенция за приходите проверява сигнал за нарушения при облагането на игрите на „Национална лотария“ и други фирми на Божков. И хазартният бос се оплаква на финансовия министър. „Комисията ни съботира. Ти ли си казал или шефа ѝ го прави на своя глава“, пише бизнесменът до финансовия министър. „Комисията е спряла да прави каквото и да било до като приключи имспекцията“, обяснява Горанов, на което Божков отговаря: „Това пречи на рутинната работа и няма общо с проверките. Нали го говорихме“. „Ще говоря с Сашо да не смесваме нещата“, обещава му Горанов, имайки предвид доскорошния шеф на ДКХ Александър Георгиев. От разговора става ясно, че обсъждането как да процедура ДКХ с хазартните фирми тече отдавна и то не само със SMS-и. На 16 януари разговорът продължава, но Васил Божков не е публикувал съдържанието му.

На 17 януари, когато има заседанието на комисията по хазарта, обаче се случва нещо изненадващо. ДКХ посочва, че „Националната лотария“ трябва да плати дължимите такси преди да измени лиценза си. „Съгласно параграф 4 от Заключителната разпоредба, по висящи производства и образувани искания, подадени преди влизането в сила на постановлението, за разглеждането на съответното искане се заплащат таксите в размерите, определени с постановлението в 3-дневен срок от влизането му в сила“, пише в решението на комисията.

По същото време започва атаката на председателя на НФСБ Валери Симеонов срещу хазартните игри, в която се включва и специализираната прокуратура. Бивши и настоящи шефове на ДКХ са арестувани. Финансовият министър Владислав Горанов обаче се измъква сух с нелепото обяснение, че не е подозирал какви ги върши назначането и контролираната от него комисия.

В тези драматични дни за хазарта, на 23 януари, финансовият министър прави още един много странен ход. МФ изненадващо бързо произведе и публикува проект за законови промени, който предвижда закриване на комисията по хазарта и създаване на нова институция – Национална агенция по хазарта (НАХ). В заключителните разпоредби на проекта е натикано скандално предложение, което води към силно облекчаване на облагането на голяма част от хазартните игри. Привидно ставката се увеличава – от 15 или 20% на 25%, но върху разликата между събраните от залози пари и изплатените печалби. Така данъчната основа, върху която ще се изчислява таксата, се намалява, както и дължимата сума. Ден по-късно, след като избухна скандалът, Горанов оттегли проекта.

„Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност“, казва Горанов.

Източник: Сега

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране