02.11.2020 | 0:37
„Калинки“ на ГЕРБ налазват държавните бордове
Управляващите предизборно промениха правилата

Пореден пример за съмнително законодателство демонстрира в края на миналата седмица управляващата партия в парламента. Този път това стана чрез поправка в Закона за публичните предприятия, предложена от ГЕРБ, която засяга бордовете на държавните дружества.

Промяната изменя разпоредбата в закона, според която в едногодишен срок от влизането му в сила съставите на органите за управление и контрол на публичните предприятия се привеждат в съответствие с изискванията му – иначе казано, провеждат се конкурси за членове на бордовете. Законът беше обнародван на 8 октомври 2019 г., което означава, че въпросният едногодишен срок е вече изтекъл. Сега управляващите прокараха удължаването му , като го направиха  16-месечен. Така изтичането на новия срок ще съвпадне с края на мандата на тяхното правителство, който приключва около март 2021 г.

От БСП обвиниха управляващите, че с тази промяна ГЕРБ подготвя масовото предизборно навлизане на свои кадри в управителните съвети на публичните предприятия. „Искате между Коледа и Нова година да назначите добре познатите ни стари „бордоваци“. В такъв случай, колеги, не се учудвайте на новини, свързани с публичните предприятия, като това, че директорът на „Напоителни системи“ е нарязал тръбите и ги е предал за скрап, или че държавата създаде публично предприятие, което да ремонтира аварийните 400 язовира, а две години по-късно няма ремонтирана нито една язовирна стена, а 500-те милиона, които гласувахме за това, ги няма – къде са, явно са откраднати“, гневно се обърна към управляващите депутатът от БСП Христо Проданов.

„Имам чувството, че колкото повече наближават изборите, толкова повече при вас здравите сили вземат връх на здравия разум, коментира и Петър Кънев от левицата. Той и колегите му предложиха срокът да се направи двегодишен, за да има достатъчно време за ресорната Агенция за публичните предприятия и контрол да проведе конкурси, с които да подбере истински професионалисти. Управляващите обаче безмълвно отхвърлиха идеята им и на второ четене окончателно подкрепиха своята. Това означава, че статуквото в държавните фирми се запазва. Подобна отрсочка си извоюваха през лятото лечебните заведения и за тях срокът бе удължен от края на октомври 2020 г. до края на февруари 2021 г., което е малко преди изтичането на мандата на сегашното управление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране