07.08.2019 | 23:49
Камбитов се вкопчи в кметското място на Благоевград
Подозират скандалния градоначалник, че си е уредил с измама номинацията от ГЕРБ

Структурата на ГЕРБ в Благоевград продължава да се тресе, а поредният повод за напрежение стана партийната конференция, която трябваше да реши кой да е кандидатът им за кмет. Многобройните скандали около настоящия градоначалник Атанас Камбитов, включително и фактът, че той живее повече в София, отколкото в областния град, разклатиха доверието към него. Кметът обаче се е вкопчил в идеята за нов мандат и не смята да се отказва.

Камбитов успя да активира поддръжниците си и се закрепи на първо място като номинация на ГЕРБ за кмет – събра 189 гласа „за“, 10 „против“ и 57 „въздържал се“. Преди 4 г. Камбитов бе единодушно подкрепен от 246 делегати.

Втори остана шефът на НОИ Благоевград Илиян Георгиев с подкрепата на 147 души, 12 „против“, а 81 се въздържаха. Трети е смятаният за глас на вътрешната опозиция бивш депутат и ексобщински председател Йордан Андонов, който събра 102 гласа „за“, 19 „против“ и 97 въздържали се.

Изданието blagoevgrad.regiona.bg обаче твърди, че гербаджиите подозират подменени резултати и схема при броенето, организирана от Камбитов. Квесторите били приближени на кмета и смятането на гласовете не било по надлежния ред. Макар в началото на конференцията да имало около 350 души, близо 100 напуснали преди вътрешния вот. Местните подозират, че фаворит всъщност е Илиян Георгиев, има съмнения, че Камбитов дори би могъл да остане трети при реален вот.

Кой ще е окончателният кандидат на ГЕРБ обаче ще стане ясно в началото на септември. Крайната дума е на Изпълнителната комисия на партията. Местните припомнят, че през последните години не са един и два случаите, в които ръководството е избирало втория или дори третия от вътрешнопартийния избор.

Както ДУМА писа преди няколко месеца, Камбитов управлява общината от София и всеки ден пътува до местоработата си. През април столично издание написа, че заради необслужвани банкови кредити две банки са наложили възбрани на три негови имота в София – гараж, поземлен имот и къща с гараж. Регионален сайт заподозря, че местната управа източва общинския бюджет, за да изпълнява функциите си. Има подозрения, че вместо сами да плащат горивото си, гербаджиите се възползват от договор на общината със софийска фирма. Всекидневните пътешествия освен Камбитов правят заместничките му Христина Шопова и Зорница Кралева и главният архитект Емил Стоянов, които също живеят в столицата.

И друг скандален гербаджия се прицели в нов мандат – Кирил Котев иска отново да е кмет на Сандански. На спешна партийна конференция той събра 104 гласа, докато за противника му Георги Баханов били само шестима. Гербаджии коментираха, че Котев е побързал да си осигури подкрепа преди новосформираната Етична комисия на ГЕРБ да се произнесе по сигналите срещу него. Кметът е обвиняван, че уреждал роднини на постове в общината, името му изскочи и от скандала с ексминистъра Александър Манолев – двамата прокарали водопровод с минерална вода до имотите си.

Котев и Камбитов са сочени като едни от близките до низвергнатия от ГЕРБ Цветан Цветанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране