29.04.2019 | 1:09
Кандидат за евродепутат от ГЕРБ не е декларирал, че живее в чуждо жилище
Апартаментът в центъра на Смолян е закупен чрез фирма на брата на Марин Захариев

Десетият в листата на ГЕРБ кандидат за евродепутат и зам.-кмет на Смолян Марин Захариев е скрил от Антикорупционната комисия, че от 6-7 години живее в апартамент и ползва помещения, собственост на фирмата „Кей Зет Проджект“, пише смолянският сайт „Отзвук“.

В декларацията, подадена пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 8 юни 2018 г. в раздел „Чуждо недвижимо имущество“ Захариев е написал „Нямам нищо за деклариране“.

Законът за противодействие на корупцията задължава хората, които заемат висши публични длъжности, да декларират чуждото имущество над 10 хил. лева, което трайно ползват, независимо от основанията и условията на ползване. За „трайно ползване“ според същия закон се смята период по-дълъг от 3 месеца в рамките на една календарна година.

„Това беше една новост, която се въведе миналата година, и нямаше ясно тълкувание“, коментира Захариев в интервю за „Отзвук“. „Имаше някакви тълкувания, че трябва да се декларира кое колко се ползва през половината, през цялата година. Сега до 15 май действително аз ще декларирам, че апартаментът се ползва и от нас“, казва още зам.-кметът, който е юрист и ръководи „Правната дирекция“ на Община Смолян.„

Апартаментът в центъра на града, който той обитава, е на третия етаж с площ от 63 кв. м. и е закупен напълно обзаведен от фирма „Кей Зет Проджект“ ЕООД на 3 септември 2012 година за 72 505 лева. Собственик на дружеството е по-големият брат на Марин Захариев Костадин Захариев.

Парите за апартамента

Цената на апартамента е платена на два пъти от „Кей Зет Проджект“ ЕООД. На 2 август 2012 г. е внесена сумата от 7 249.61 лева. На 8 август 2012 г. „Интернешънъл Асет Банк“ отпуска на Марин Захариев 40 хил. лева заем. Към тях „купувачът“ добавя още 25 000 лева, и на 10 агуст е преведен остатъкът от 65 255.39 лв. Така фирмата с капитал от 10 лева, регистрирана непосредствено преди сделката – на 30 юли 2012 г., придобива недвижим имот „с инвестиционна цел“ за 72 хил. лева, пише „Отзвук“. От купуването му обаче досега – в продължение на 7 години, в апартамента живее Марин Захариев.

„Тук съм с чиста съвест, не му плащам наем. Ако сме искали да правим нещо скрито и нередно, винаги можем да пуснем някакъв символичен наем“, заявява зам.-кметът пред „Отзвук“.

Финансовите отчети на „Кей Зет Проджект“, публикувани в Търговския регистър, потвърждават това. Сред тях обаче липсват тези за 2012 г. и 2013 г. В отчета от 2014 г. (за предходната 2013 г.) приходите от дейността на дружеството са само 3 хил. лв. от услуги, а разходите са 1000 лв. за външни услуги и 2 хил. лв. за амортизации.

Парите за покупка на апартамента – 65 хил. лв., са отнесени към „други задължения“ „над 1 година“. През следващите 2014, 2015 и 2016 г. в „Кей Зет Проджект“ ЕООД няма движение на парични потоци, няма приходи, няма разходи. През 2018 г. Костадин Захариев дори подава пред Търговския регистър декларация, според която през 2017 г. дружеството му не е осъществявало дейност.

Фирма без дейност и приходи, но с покупка на апартамент

Въпреки че от придобития апартамент „Кей Зет Проджект“ не печели нищо, фирмата продължава да купува имоти в същата сграда, отбелязва „Отзвук“. През 2013 г. тя се сдобива с три съседни помещения на приземния етаж в същата сграда „за складове“ с площ от 23.7 кв. м. за 6 856 лв. – по-малко от 300 лв. на кв. м. На 28 декември 2016 г. дружеството на Захариев прави още една супер сделка – купува общи части в съседство с трите „склада“ за 3 800 лева и ги обединява в ново помещение от 40 км. м. – вписано в нотариалния акт като „жилище, апартамент“.

На следващата година дружеството на Захариев придобива за 6 500 лева още две помещения с площ 17 км. м. Така за около 17 хил. лева „Кей Зет Проджект“ се сдобива с 56 кв. м. жилищна площ. Не става ясно как са оформени счетоводно тези покупки, при положение, че дружеството не е осъществявало дейност и няма никакви парични потоци, отбелязва „Отзвук“. В годишните финансови отчети не са отразени нито нови заеми, нито допълнителни парични вноски, имотите липсват и като дълготрайни активи в баланса на дружеството.

И студио за красота на ниска цена

Освен братът на Марин Захариев, и съпругата му Екатерина Захариева придобива имот в същия блок – Студио за красота „Кукла“, което е на две нива главната улица в града. Продавач на двата имота, от които е оформено студиото, е дружеството „Свефис“, собственост на Светослава Фисинска от Смолян. Единият е с площ 62.95 кв. м., а другият 15.28 кв. м. и право на строеж, или общо 78.23 кв. м. Цената, която плаща Захариева за студиото, е 48 хил. лева, или 615 лв. за квадратен метър – доста под данъчната оценка на имота, която е почти 68 хил. лв.

Дружеството „Свефис“ ЕООД продава студиото за красота на Екатерина Захариева, след като е било оборудвано по европейски проект за 18 хил. лева. А сделката е извършена две години преди да изтече петгодишния срок, в който Светослава Фисинска се е задължила да запази предназначението и собствеността на придобитото оборудване.

В декларацията пред КПКОНПИ в графата произход на 48-те хиляди лева, с които съпругата му Екатерина е закупила студиото за красота, Марин Захариев отбелязва: „спестявания на съпругата ми и семейството й“.

Марин Захариев: Собствеността, която притежаваме със съпругата ми, напълно отговаря на получаваните от нас доходи

„През 2012 година чрез своята фирма брат ми закупи апартамент от 63 кв. м. /2 стаи/ с инвестиционна цел. Придобит е на публична продан и на пазарна цена. В унисон с горепосочената цел апартаментът се отдаваше под наем. В тази покупка финансово се включихме цялото семейство, като една част от средствата бяха осигурени с банков заем от 40 000 лв., който изтеглих аз, а другата е от лични средства на семейството на стойност 32 000 лв. Заемът беше изплатен за 3-4 години с общи усилия. На един етап, когато създадохме семейство с моята съпруга, решихме със съгласието на брат ми да използваме гореописаното жилище“, написа зам.-кметът на Смолян Марин Димитров във „Фейсбук“.

„Семеен съм от края на 2014 г. От следващата година съпругата ми, която работи с майка си от години, започват да изплащат помещение, предназначено за салон за красота. Повече от половината сума е платена през 2015 г. с лични спестявания на баба, майка и дъщеря, които са продали и цялото си имущество в Русия. След 2 години помещението на стойност 48 000 лв. е напълно изплатено и през 2017 г. съпругата ми го придобива.

Пред него има табела за финансиране, осигурено по програма. Проектът е изпълняван от предишните собственици, но не касае помещението. За да бъдат коректни спрямо параметрите на проекта, те ползват по договор за наем едно работно място в салона. Съпругата ми няма никакво отношение към проекта“, разяснява още той. Обяснения за имуществото и кредитите си Димитров дава и в интервю за „Отзвук“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране