27.02.2020 | 16:37
Каракачанов: Напрежение в управляващата коалиция има, защото предложенията на Патриотите не се движат
Лидерът на ВМРО ще настоява за одобрението на 11 идеи до края на годината

Голямо напрежение в управляващата коалиция няма, но напрежение има, каза днес във Варна вицепремиерът по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му отношенията не бива да продължават по този начин, особено с оглед появилата се през последната година тенденция като вицепремиер по сигурността да научава важни неща от медиите, допълни той, цитиран от БТА.

Проблемът е, че предложенията на Обединените патриоти не се движат, допълни Каракачанов и уточни, че има 11 идеи, за които ще настоява да бъдат одобрени до края на тази година, за да могат да получат финансиране и да започне реализацията им догодина. Сред основните той посочи вдигането на минималната пенсия на 300 лева и въвеждането на военното обучение в училище.

За нас е много важен проектът за доброволната военна служба, който се бави под различен претекст, допълни министърът.

Според него в страната има много млади хора, които искат да получат военни умения. След обучението част от тях ще изберат военната професия, другите – няма, но ще бъдат зачислени в резерва и смешната цифра от 3 500 души, които в момента са в резерва, ще се промени, допълни Каракачанов.

По думите му е възможно да бъдат обучавани годишно около 1500 души. Базата я има, може да бъде намерено и финансиране, при това без да се натовари много бюджетът, каза вицепремиерът.

Като важни за Обединените патриоти проблеми Каракачанов посочи още борбата с битовата престъпност и концепцията за интеграцията – образователна и трудова, на циганите. Предложенията ни по тези теми „отлежават“, макар че са много важни за обществото, посочи вицепремиерът. И допълни, че като коалиционни партньори досега са били коректни и не са вдигали шум, но ситуацията ще се промени.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов бе във Варна на посещение във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Той връчи награди на учебното заведение и на неговия началник флотилен адмирал Боян Медникаров по повод престижното второ място, което ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ зае в годишната класация на Международната асоциация на морските университети.

Новите патрулни кораби за Военноморските сили ще се строят във Варна, обяви Каракачанов пред медиите след тържественото награждаване. По думите му предстои подписване на договор с немската компания Люрсен. Той се надява това да се случи преди празника на флота, а сроковете за строителство да бъдат спазени.

На въпроса дали има засегнати от коронавируса в българските военни контингенти зад граница министър Каракачанов отговори отрицателно. По думите му няма регистрирани такива случаи в мисиите ни в Афганистан, Косово и Босна и Херцеговина. До момента през 14-дневна карантина е преминал един завърнал се от чужбина офицер от флота, макар и да не е имал здравословни оплаквания.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране