11.07.2019 | 22:33
Каракачанов подписа сделката за F-16
Цената е $1.256 млрд, чака се отстъпка от $60 млн.

Военният министър Красимир Каракачанов подписа в четвъртък договорите за придобиването на осем изтребители F-16 Block 70, въоръжението и обучението на пилотите. Общата цена на пакета е 1.256 млрд. долара, като се очаква САЩ да направят отстъпка от 60 млн. долара.  Преди ден правителството даде мандат на Каракачанов да подпише сделката, но тя трябва да бъде ратифицирана и от парламента, където не се очаква да има проблеми.

Според проекта на военното министерство България трябва да закупи още осем изтребители. Кога ще се случи това обаче не се знае, а много експерти в бранша прогнозират, че новата поръчка може да се забави с десетилетия.

Зам.-военният министър Атанас Запрянов съобщи, че те ще излязат по-евтино, а освен това ще могат да се платят и разсрочено.  Първите осем машини правителството ще плати наведнъж, като това ще наложи актуализация на бюджета. Според МО България не е успяла да получи условия за разсрочено плащане, тъй като няма никаква кредитна история със САЩ при подобни сделки.

„Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, каза Запрянов пред бТВ.

България успя да свали цената на изтребителите до около 2.1 млрд. лева, но оряза част от пакета, който идва с тях. МО твърди, че способностите им няма да бъдат намалени, но част от разходите около поддръжката и експлоатацията им се изтеглят във времето. Президентът Румен Радев, който доскоро командваше военната авиация, смята, че България купува малко самолети с „жестоко орязани възможности“.

„Условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително – това може да обезсмисли проекта“, каза Радев в сряда вечерта.  Според Запрянов обаче не трябва да се правят внушения, че България е купила самолети, които нямат никакви бойни способности. Според него договореният с „Локхийд Мартин“ пакет за F-16 не е коренно различен от този, който България е поискала в началото на преговорите с американците.

„Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12. Занапред ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно, тъй като пилотите ще стрелят”, каза зам.-министърът на отбраната.

„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия“, обясни Запрянов.

В друго интервю пред Нова телевизия той каза, че преговорният екип е направил опит да получи два резервни двигателя, а не един, но цената се е вдигнала и МО се е отказало.

Запрянов обясни, че България сама може да определи за какво да изразходва отстъпката от 60 млн. долара, която САЩ ще направят по договора. Предполагаше се, че американците ще покрият подготвянето на българската авиобаза „Граф Игнатиево“ за своя сметка, но това не е така. С тях например можело да се купят още ракети.

Ремонтът на инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево“, за да бъде готово да приеме новите изтребители, ще бъде за сметка на българските власти. „Нямаше задължение към държавите да ни строят и базите”, отбеляза Запрянов пред бТВ. Колко ще струва инвестицията за инфраструктурното обновяване засега не се обявява.

Освен това ще бъде изграден и учебен център във военновъздушното училище в Долна Митрополия на стойност 3 млн. долара с тренажори на F-16 блок 70 за обучение на летци и техници. Има и проект за производство на дронове.

60-те милиона долара, за които вчера военният министър обяви, че е изпратена нотификация от Държавния департамент към Конгреса са по програмата за чуждестранни военни продажби и България сама може да определи за какво да бъдат изразходвани средствата.

Изтребителите трябва да бъдат доставени до 2023 година. Първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора, но това няма да се случи.

Управляващите са амбицирани до парламентарната ваканция сделката да мине и през парламента. Така няма да има опасност договорът за самолетите да стане заложник на местните избори. Очаква се договорът да бъде подкрепен от депутатите на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Както и остра съпротива от депутатите на БСП, които по принцип подкрепят модернизацията на армията, но имат резерви към избора на САЩ и „Локхийд Мартин“.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Румен Радев е бил на обучение във военно училище във САЩ и е много добре запознат със машините ф 16, цената, и условията които са предложени. За това че той подържа БСП не означава че за тази покупка действа от позицията на БСП.Цената за България преди намалението е 157$ милиона за един Ф 16, след намалението е 150$ милиона.Цената са един ф 16 за Словакия е 124. Цената на ф 16 за САЩ е 60$ милиона ,цената на Ф 18 е 80$ милиона. Българското правителство под дипломатически натиск се съгласява да се откаже от всичките си финансовии технически изисквания и да приеме неизгодна оферта.Италия може да достави нови Евро файтър също, и Предложението на Гипен е валидно 2 години само че вместо Ц/Д България да поиска Грипен Е или да наме Д докато Е се произведе.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране