27.07.2019 | 0:01
Караянчева: Мотивите за ветото за самолетите са политически
Това е несериозно и се прави, за да се тупа топката и да се провали сделката, заяви председателя на парламента

Във връзка с преодоляното днес президентско вето за самолетите Ф16 Цвета Караянчева каза в предаването „Панорама“ по БНТ, че мотивите за това вето били „изключително общи в рамките на 38 реда и несериозни“.

Критиката на президента относно приемането на решението на две четения в един ден, тя отхвърли с припомнянето, че това се прави съгласно конституцията по осмотрение на Народното събрания, както това е станало през 1999 г., когато е бил ратифициран Договора за присъединяването на България към ЕС, както и този за присъединяването ѝ към НАТО.

Караянчева подозира, че това вето е чисто политическо и се прави, за да се тупа топката, да се провали сделката за самолетите, която е много важна, за да имаме интегритет с НАТО и да покажем, че сме сериозен партньор.

В ГЕРБ, по думите на Караянчева, има много смислен дебат, който се водел на няколко пъти – и в комисията и в залата.

Председателят на парламента изтъкна, че с промяната на на размера на партийната субсидия управляващите удовлетворяват желанието на 2.5 милиона граждани, въпреки че съзнават, че това ще затрудни воденето на организационен живот на всички партии. В Закона за политическите партии ГЕРБ са разписали как точно трябва да се финансират политическите партии, отбеляза Караянчева.

Що се отнася до машинното гласуване, то отпада само за местни избори, а за всички други избори остава, потвърди тя. Същевременно тя заяви, че дебатът по този въпрос продължава заради исканията на някои политически сили по отношение и на другите видове избори.

Караянчева коментира и разцеплението в малката коалиция на патриотите, но заяви, че ГЕРБ няма да се меси в техните отношения.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Ветото за покупката на Ф 16 на Президента Радев не е Политическо, а е прагматично и базирано на знания за разликите в техничческото и експлоатационни данни на предложените самолети, както и правни,финансови познания свързани с логистиката и условията в България.Гриппен може да ползва 800 метра дълга писта асвалтирана или не асвалтирана,F 16 може да ползва само асвалтирани писти от дълги 2500 метра. България прави диверсификация на гаозивите доставки,но на бойнитге самолети избира един и то монополист доставчик. В случй че монополиста реши че няма да ти продава оръжия и резервни части или да ти поправя самолетите, те ще си стоят на земята като паметник на политическо взето решение което няма никава основа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране