30.04.2019 | 22:15
Къща за гости взе главата на зам.-директорката на ДФ „Земеделие“
Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка, която ще бъде приета

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, съобщи МЗХГ. Причината е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Предстои да бъде извършена проверка.

Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета.

Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно, заяви Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в предходния програмен период 2007 – 2013 г.

Премиерът заяви, че се проверяват всички къщи, дори бизнес плановете, „защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не“.

До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи, каза на свой ред Порожанов.

Да припомним, че чрез ДФ „Земеделие“ (Разплащателна агенция) българските фермери получават финансово подпомагане по линия на държавните помощи, по предприсъединителна програма САПАРД (по която също се строяха къщи за гости), по мерките от Общата селскостопанска политика (ОСП) и Общата рибарска политика (ОРП) на Европейския съюз (ЕС), както и от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране