25.04.2019 | 20:58
„Къщата за гости“ на Манолев се води на детегледачката им
Прокуратурата призовава всеки, който е нощувал там, стига да има такъв, да свидетелства

Подалият оставка, а днес и официално обвинен от Прокуратурата зам.-министър на икономиката Александър Манолев, е измислил хитър трик за узаконяване на прословутата си къща за гости край Сандански. Оказа се, че официалният собственик на имота е Ана Димитрова, която е дъщерята на гледачката на децата на Манолев.

Това е показала проверката на прокуратурата. Димитрова и Манолев вече са обвиняеми. На младата жена са повдигнати обвинения, че е декларарирала неверни данни, за да получи незаконно пари от еврофондове. Манолев ще отговаря като подбудител в престъплене и помагач. Той е на свобода срещу 100 000 лв. гаранция. На Димитрова са определени 2000 лева.

Александър Манолев подаде оставка след скандала около къщата, но твърдеше, че няма нищо общо с проекта, финансиран с близо 400 000 лв. европейски средства. Разследване показа, че той е учредил право на строеж на Ана Димитрова. Според прокуратурата голяма част от документите не са подписвани от младата жена. Кой обаче ги е подписвал, не е ясно. Според разследващите през всичките 6 години, откакто е фунционира къщата, не е представен нито един документ с вярно съдържание.

„В случаи, в които имаме имитиране на подпис, вещите лица не могат да кажат кой е имитаторът, могат със сигурност да кажат и такова заключение имаме към този момент, че не са положени от лицето, което е посочено като негов автор“, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Прокуратурата подозира, че къщата за гости е ползвана единствено от Манолев и семейството му, за което свидетелстват местни граждани. Засега обаче няма безспорни доказателства за това. Дисковете от видеонаблюдението са изчезнали, регистърът на посетителите – също.

„Призовавам всички, които са посетили тази къща, да дойдат и да бъдат разпитани и да потвърдят, ако въобще има такова обстоятелство“, заяви Румяна Аранаудова. Ден по-рано тя разказа, че проверяващите са заварили къщата изчистена до блясък и напълно празна. Ключ от нея бил оставен в общината в Сандански с молба имотът да не се разбива. Арнаудова отново разкритикува местната община, че не им оказва достатъчно съдействие. Според последната информация туристическият данък е бил платен в деня, когато е започнала проверката. От общината обаче не можели да си спомнят нито кой е оставил ключа, нито кой е платил парите. От кметството отказали да дадат и записите от видеонаблюдението си. Тогава прокуратурата ги иззела.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране