28.01.2021 | 9:06
“Къщи за тъщи” с коронасубсидии
Пари от държавата са получили големци от ГЕРБ, ДПС и дори Александър Манолев
Къщата за гости на Александър Манолев

Фирмата “Агротрейд” – Ана Димитрова, на която се води скандалната къща за гости на бившия зам.-министър Александър Манолев е получила 1800 лв. европейски пари от Държавен фонд земеделие за справяне с ковид-кризата. Общо 171 фирми с къщи за гости са получили такива субсидии, като сред тях са 15 фирми свързани с политически лица, предимно от ГЕРБ и ДПС, както и чиновници от ДФЗ.

Данните за коронасубсидиите раздадени от ДФЗ по Мярка 21.1 и Мярка 21.2 от ПРСР бяха получени по реда на ЗДОИ и в момента се обработват в нашата интегрирана система за следене на публичните разходи. Общо 919 532.80 лв. помощи са получили фирмите с къщи за гости.

Освен от ДФЗ, собственици на политически свързаните “къщи за тъщи” са кандидатствали и получавали субсидии и по други програми за помощи в коронакризата. Те са получавали пари от ПМС 151, ПМС 55, Заетост, Микро и малки предприятия и т.н., показа нашата търсачка.

Сред подпомогнатите да се справят с последиците от коронакризата са спа-хотелите на сина и дъщерята на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искандер от ДПС, хотела на снахата на кмета на Долна Баня Владимир Джамбазов от ГЕРБ, къщата наобщинския съветник от ГЕРБ Джамал Асанов, бивш кмет на Борино,  къщата на кмета на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ, къщата на дъщерята на общинския съветник от ДПС и лидер на партията в Харманли Сезгин Мустафа, къщата на лидера на ГЕРБ в с. Сърница Мустафа Аликанов, къщата на депутата Йордан Апостолов от НФСБ и къщи на роднини на експерти от ДФЗ. С коронасубсидии се е уредила и роднина на изгонения от ГЕРБ депутат Димитър Гамишев.

За 48 от фирмите с къщи за гости, получили коронасубсидии има данни за образувана прокурорска преписка, чийто изход обаче е неясен. На 16 фирми е наложена пълна санкция от ДФЗ за проектите им, а на още 23 е наложена частична санкция. Тези обстоятелства явно не са пречка за фирмите, злоупотребили с европейски средства, отново да са на еврохранилката на ДФЗ.

Скандалът с “къщите за тъщи” беше разкрит от разследващия сайт Биволъ още през 2016 г., но истинските му мащаби се видяха през 2019 г. в продължението на скандала “Апартаментгейт”. Най-фрапантният случай е с къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който оформил земята и строежа на луксозна вила с европари на фирмата “Агротрейд” – Ана Димитрова и дори си прокарал до имота водопровод с минерална вода.

Ана Димитрова се явява дъщеря на бавачката на детето на Манолев, разкри прокуратурата, която внесе обвинителен акт срещу Манолев и Ана Димитрова. Делото в Благоевградския съд обаче още не е тръгнало по същество. Няма данни КПКОНПИ да е запорирала вилата в Сандански, въпреки данните за престъпното придобиване на имота.

След скандала последваха проверки от ДФЗ и санкции за повечето проекти, при които бяха намерени нередности. В същото време на много малко от политически свързаните “къщи за тъщи” се наложи да връщат пари, а както се вижда, те продължават да получават европейски субсидии.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране