28.01.2015 | 16:38
КФН се е превърнала в едноличен търговец за поръчки на председателя си
Мавродиев ще бъде изслушан от депутатите в четвъртък
Георги Кадиев

ГЕРБ държи политически чадър над председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, въпреки че КФН не си върши работата. Това коментира депутатът от БСП Георги Кадиев в сряда пред БНР по повод изявлението на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), че проблеми при КФН няма.

Мавродиев ще бъде изслушван от бюджетната комисия в четвъртък за надзора върху пенсионно-осигурителните дружества, сред които, според ГЕРБ, имало “гнили ябълки” и това бе един от мотивите им да променят пенсионния модел.

Мавродиев “е техен бивш народен представител, продължава да прокламира навсякъде, че е от ГЕРБ, че е демократ, както наскоро заяви някъде. Те, очевидно, чувстват някакво задължение да го пазят. Нека го пазят, няма проблем, стига обаче Комисията по финансов надзор да си върши работата. Когато имате дупка от 3.4 милиарда лева в КТБ и комисията, наред с БНБ и ред други институции в държавата е проспала това нещо, тогава всички тези хора трябва да си отидат”, заяви Кадиев.

Според него случващото се в Комисията за финансов надзор е изключително обезпокоително и тя е превърната в едноличен търговец, който изпълнява единствено вижданията на председателя си. По думите му там непрекъснато има скандали и напускат качествени специалисти.

Георги Кадиев определи глобите, наложени на медии, писали по банкови теми, като опит на КФН да наложи ограничения за всички медии: “Сигналът, който се изпраща към медиите, е съвсем ясен. Внимавайте за всяка дума, която пишете, дори и да сте някакъв врачански сайт. Такова наказание, с такава тежест, което убива този сайт, означава само едно “Бий самара, за да се сеща магарето”. Магарето са всички медии”.

Депутатът коментира и новината, че “KPMG – България” ще обжалва глобата от общо 200 хиляди лева, която Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ѝ наложиха заради пропуски при одитите на КТБ от 2009-а до 2013-а година:

“Аз не разбирам KPMG. Те имат застраховка, която е много по-голяма от сумата от 200 хиляди лева, така че дори няма да платят нищо, ще го плати техният застраховател. По-скоро го правят, за да натрият носа на българската държава, на обществото и да покажат, че нищо не ги интересува”, каза Кадиев.Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори трябва да бъде закрита, смята той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране