02.10.2023 | 22:28
Киро Петков вбесил австрийците, те отлагат визитата на Денков при канцлера Нехамер
Във Виена депутатът се държал така неадекватно, че буквално вбесил австрийския канцлер

Кирил Петков провалил посещението на премиера Денков в Австрия на 4 октомври. Кънно тази вечер правителствената информационна служба съобщи, че визитата на министър-председателя акад. Николай Денков във Виена, предвидена за 4 октомври, когато трябваше да се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер, се отлага.

Причината – поради заболяване на канцлера Карл Нехамер. Новата дата, определена за приемането на Денков във Виена, е 24 октомври.

Всъщност, става въпрос за “дипломатически грип” на домакините, породен от огромен дипломатически и външнополитически гаф на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, научи Епицентър.БГ от отлично информирани източници от дипломатическите среди.

В качеството си на председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, миналата седмица Петков се самокомандировал до Виена, уж за да разговаря на високо ниво за австрийското вето върху приемането ни в Шенген. Никой не го е пращал и с никого не е консултирал визитата си, но като шеф на комисия той има право да прояви самоинициатива.

Във Виена обаче Петков се държал така неадекватно, че буквално вбесил австрийците, а канцлерът Карл Нехамер тутакси “заболял” от грип и така визитата на премиера Денков в сряда е провалена, разкриха наши дипломати пред Епицентър.бг.

В петък, когато всички се питаха къде е Кирил Петков, от ПП публикуваха във Фейсбук видео, на което той бе заснет на фона на зала с колони със златни капители. Петков обяви, че е в Австрийския парламент, че имал “срещи с депутати от управляващите партии и опозиционните партии” и още в понеделник ПГ на ПП-ДБ ще внесе законопроектите за реформа в службите за сигурност

Петков направи внушението, че изискването на депутати от управляващите партии и опозиционните партии във Виена са именно законопроектите за реформа в службите у нас в контекста на сигурността с оглед на приемането на България в Шенген. “А най-важното за Шенген е темата “Сигурност” – сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство”, обясни в типичния си възторжено неразбиаем стил Петков.

В компанията на ген. Атанас Атанасов, Петков обяви, че са внесли промените в законите за реформа на службите като изискване за приемането ни в Шенген. От внесените текстове обаче се вижда, че реформата почти изцяло се изчерпва със смяната на сегашните шефове на службите и промяната на модела, по-който се назначават. От което излиза, че във Виена се месят в начина на назначаването на шефовете на служби у нас, което изобщо не е вярно.

Поведението на Кирил Петков буквално вбесило австрийското канцлерство и от там предпочели да отложат временно визитата на премиера Денков, докато  в България властите се разберат какво разбират под изисквания за членство в шенгенската зона.

Грубата злоупотреба от страна на Кирил Петков и намесването на властите в Австрия с неговите напъни да овладее службите през главата на президента не е в синхрон с европейската дипломация, обясниха дипломати.  Днес, мотивирайки внасянето на законопроекта за реформиране на службите, Кирил Петков се похвали, че в края на миналата седмица е провел срещи в Австрия с представители на парламентарно представени партии, както и с техния външен министър. Темата е била Шенген. И отново направи дипломатически гаф.

“Това, което те заявиха, че най-големият въпрос, във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границите, информационна сигурност“, обясни Петков. След което обвърза тези разговори с Шенген, обяснявайки, че влизането ни в Шенген и реформата в българските служби “вървят ръка за ръка”.

Това категорично не е вярно и се смята за недопустимо забъркване на властите в Австрия във вътрешно-политически игри на ПП-ДБ, казаха външнополитически експерти.

От австрийска страна няма никаква информация с кого се е срещал Кирил Петков и какво е говорил. Единственият знак след неговото “шетане” из Австрийския парламент е новината, че Виена отлага посещението на премиера Денков.

1 коментар

  1. Този е каза:

    голям “илюзионист”, направо си е сбъркал професията! Точната дума май е лъжец…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране