27.02.2020 | 9:25
Коалицията ГЕРБ-ДПС управлява, патриотите са за параван
Политолози коментират, че всеки, който е споделял властта с ГЕРБ, губи обществено доверие

Вероятно и този път ще бъде преодоляно напрежението между малките партньори и ГЕРБ в управляващата коалиция. Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов. Той постави поведението на Обединените патриоти (ОП) в контекста на последните социологически проучвания, които показват, че нито една от партиите в тази коалиция няма категорични шансове за влизане в следващото Народно събрание. Според политолога всеки, партнирал си с ГЕРБ, е имал негативни последствия от това и постепенно се е свил в публичното пространство. Затова Попиванов вижда в реакцията на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов пряка връзка с опасенията да не се случи и с тях същото.

Според политолога Даниел Смилов има формална управляваща коалиция между ГЕРБ и ОП и една по-реална и съдържателна коалиция между ГЕРБ и ДПС, в рамките на която се вземат огромната част от важните политически решения. И това дразни патриотите.

„Каракачанов и патриотите не възприемат действията на прокуратурата като действия на независим орган, а се оплакват за тях на Бойко Борисов. Явно предпоставката е, че има или координация, или действията на прокуратурата откровено са в интерес на ядрото от управляващите около ГЕРБ и ДПС. Нещо, което е подразнило патриотите и затова е този шум в коалицията“, каза Смилов.

Той обаче също смята, че Красимир Каракачанов и ОП ще преглътнат притесненията си и ще останат в коалицията с ГЕРБ. Според Смилов опасенията на патриотите са, че изборите могат да бъдат предсрочни, което не би било в тяхна полза.

„Разследването на барселонския случай би трябвало да е в интерес на самия Бойко Борисов, да му се изчисти името. Ако е невинен, би следвало това да стане ясно с едни категорични и публично оповестени доказателства. При едно добро сътрудничество между българската прокуратура и испанските органи. Това ще бъде един от критериите, по които ще оценяваме дейността на главния прокурор Иван Гешев и равната му дистанцираност от всички“, коментира Попиванов.

По думите на Смилов този случай е важен, защото показва сериозен проблем на българската правова държава:  „Една информация, на която в България не ѝ беше обърнато внимание, е породила наказателно производство и някакво разследване в държава от ЕС. Това означава, че прилагаме различен аршин с партньорите ни от Европейския съюз“.

Според него трябва да има еднозначен отговор, защото явно става дума за грешка или в българските, или в испанските органи.

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Не и Слави! Даже ББ е по-добъл от него, все пак е пожарникар, докато Слави е просто един шщоумен! Какво разбира Слави от икономика, строителство, финанси,право, здравеопазване и ред други отрасли в страната? Най-много да пропеем и научим хармонията в музиката… Тук трябва човек със знания в полза на обществото, а не един развличащ публиката с вицове, вицове и ние си знаем, но ни трябва човек със знания и виждания за развитието на страната с отговорности към населението. Не ставайте поредните безотговорни наивници, писна ни вече от 80% умници…

  2. Анонимен каза:

    Aко патриотичния съюз настоява за изпълнение на предизборанта програма на ГЕРБ както и своята и я изпълни, ще получат доверието на избирателите и ще са отново в парламента с заедно с ГЕРБ на следващите избори. ГЕРБ имат добра програма но процентното % на изпълнението на собственат им програма на 100 е може би 30% изпълнена програма а има още една останала година от срока им за да изпълнят програмата си.Ако ГЕРБ бяхя до сега вескидневно работили по обещанията по предизборната си програма България щеше да изглежда много по различна във финансово,социално положение и жизнен стандрт.Просто ГЕРБ не изпълнява това което е предложил и за което бълграските граждани са го избрали, ако това не се поправи следвашия министър председател ще бъде Слави Трифонов дали го харесват ГЕРБ или не?Реформи колкото и да са болезнени за близките на ГЕРБ трябва да се проведът, колкото по бързо има реформи и реална работа толкова по бързо ще се подобри положението на България и народа и. Западно Евроейските пратньори или съюзнице на България нямат доверие в Българрия или правителството и, а Българския народ също няма доверие в правителството си.Което след като бъде избрано и влезсне в сила започва да работи за себе си а не за народа си , и забравя предизборанта си програма и обещания. Българите дали комунисти, социалисти, герберисти или дпс са Българи и всички трабва да участват в уреждането на държавата си и по-добър живот. Всички са в една лодка без значение от коя партия са, а лодката България има много пробойни и навлиза вода в лодката, колкото по бързо си запушите пробойните в лодката толкова по бързо пътуването ще стане безопаснои спокойни ще може да спите. Просто трябва да правите това което е правилно за всички а не което е добро само за определен човек в правителството или близко до него който ги стимулира са подкупи. Един печели но милиони граждани губят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране