24.07.2019 | 18:14
Коалицията „Обединени патриоти“ се разтуря
Волен Сидеров закъснял с 30 минути и след това вдигнал скандал

„Такава коалиция вече няма, не го ли разбрахте?“, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след като коалиционният съвет на „Обединени патриоти“ се разтури минути след като се събра на първата си съвместна сбирка от около година.

Запитан защо ки тръгва от коалиционния съвет, Каракачанов заяви: „То няма такъв. Първо, чакаме „Атака“ 30 минути, идват и започват скандали и обструкции. Няма смисъл“.

„Аз не виждам каква коалиция може да има. Аз я създадох, те я напуснаха“, обяви на свой ред лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. „Чакам премиерът Бойко Борисов да потърси разговор с мен“, добави той. Според него Борисов вече да прояви интерес, защото има правителствена криза.

Сидеров, който по-рано коментира, че нямало смисъл да остава в този парламент, не отговори как ще постъпи. „Обмислям такава възможност, когато реша, ще ви уведомя“, заяви той, но попита дали Каракачанов и Симеонов ще напуснат постовете си.

Никой никого не е обиждал, колегите от ВМРО и НФСБ напуснаха коалиционния съвет, защото се уплашиха от камерите, каза още Сидеров.

„Чакам премиерът Бойко Борисов да потърси разговор с мен“, информира Волен Сидеров. Според него Борисов вече трябва да прояви интерес, защото има правителствена криза. Лидерът на „Атака“ обаче нямал намерение на иска среща с премиера, щял да чака Борисов да го потърси.

Сидеров, който по-рано коментира, че нямало смисъл да остава в този парламент, не отговори как ще постъпи. „Обмислям такава възможност, когато реша, ще ви уведомя“, заяви той, но попита дали Каракачанов и Симеонов ще напуснат постовете си.

На въпрос как ще продължи да бъде коалиционен партньор на ГЕРБ, Каракачанов пък отговори: „Ще разберете“.

Изглежда обаче думите на Сидеров са по-скоро опит да привлече вниманието на премиера, който от месеци упорито страни от непрестанните скандали на коалиционните си партньори. Допреди две седмици трите партии – партньори на ГЕРБ във властта, твърдяха, че въпреки напрежението между тях, няма да нарушат стабилността на управляващата коалиция. От партията на Борисов също не изглеждаха притеснени от кавгите между ВМРО, НФСБ и „Атака“.

Ябълката на раздора – „детронирането“ на Сидеров от шеф на ПГ на ОП

Поводът за сегашното напрежение беше решението на НФСБ и ВМРО да детронират Волен Сидеров като председател на парламентарната група на „патриотите“. Лидерът на „Атака“ и до момента твърди, че е бил свален от поста с измама. Преди 2 седмици той поиска от председателя на парламента Цвета Караянчева да отмени решението, но тя се измъкна – щяла чака правния отдел на парламента да се произнесе, а той все още не е излязъл с решение.

От година насам НФСБ периодично настояваше Сидеров да бъде отстранен от председателския пост на групата и дори свали доверието си от него. Махането на Сидеров обаче стана почти неизбежно след евроизборите, на които „Атака“ и НФСБ взеха по около един процент, а ВМРО – 7.36% и така се затвърди като водещ фактор в ОП.

Преди вота „Атака“ водеше активна кампания срещу партията на вицепремиера Красимир Каракачанов и я обвини, че е постигнала резултата си с изборни измами. Отделно от това, групата на ОП отдавна не функционираше нормално, а единствените общи сбирки между трите партии са на коалиционните съвети с ГЕРБ. ВМРО и НФСБ махнаха освен Сидеров и всички други депутати от „Атака“ от ръководството на групата и дори си оставиха вратичка да ги изгонят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране