08.03.2021 | 14:17
Кой взе мерките на Пеевски и аверите му?
Краят на голямото плюскане
Пеевски бил отслабнал забележително и вече не бил „Шиши“, а „Манекена“, твърдят слухове. Само че къде да го видим, като е в нелегалност от месеци? Да не би врачка или някои чужди служби да са му предрекли края на благоденствието? Чужди служби, защото нашите са му на „мирно-свободно“…

Че нещо необичайно се случва е ясно. На 12.02.21 г. лидерът на ДПС Карадайъ заявява в „Панорама“ на БНТ: Г-н Пеевски го познават нашите партийни структури. В условията на COVID-19 с неговите дарителски кампании вече цяла България, а и не само, знаят кой е господин Пеевски.“

Народният представител от ДПС Делян Пеевски отново е фаворит на структурите на партията за нов мандат в парламента. Това пък е съобщение от централата на ДПС на 17.02.2021 г.

Оттогава са минали само три седмици, но от Пеевски ни вест, ни кост, а името му изчезна от депутатските листи, сякаш е било изписано със симпатично мастило…

Какво се случва, дявол да го вземе?

Преди дни американските сенатори Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец) – председател и член на сенатската Комисия за международни отношения, разпространиха съвместно изявление за отношенията на САЩ с България. Въобще не е случайно, че това става двайсетина дни преди изборите на 4 април. Наистина, това не е документ на Сената, но е доказателство за критичното отношение на Вашингтон към състоянието на демокрацията в България. При това потвърдено от двете големи партии в САЩ.

Ето някои цитати от изявлението:

„…България заема най-ниската в Европейския съюз позиция в Индекса за възприятие на корупцията за 2019 г. на „Прозрачност без граници“ и Индекса за свобода на медиите на „Репортери без граници“. Тези позиции подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Българското правителство и правораздавателната система трябва да полагат усилия за спазване върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои от тях, а медиите трябва да са свободни да съобщават истината, без да са подлагани на тормоз, насилие или наказания.

В продължение на почти 8 месеца на непрекъсната поредица от протести народът на България призова за край на корупцията и за уважаване на демократичните ценности и върховенството на закона. С наближаването на парламентарните избори през април е задължително правителството на България да защити тези ценности.

В духа на дългогодишни отношения САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България в борбата с корупцията, възстановяването независимостта на медиите и засилване върховенството на закона“.

Изоставен е обичайният дипломатичен тон, което е лош знак за страната ни.

Менендес е в американския парламент от 30 години, а в Сената – от 2006 г. насам. Оглавява Комисията по външна политика, която е с огромно влияние. Риш е от консервативните среди на Републиканската партия и е в политиката и управлението от 1974 г. насам.

Случайности няма, изявлението е съгласувано на най-високо ниво, без съмнение. Публикувано е на официалната страница на сенатската комисия, както и в сайта на американското посолство в София.

Неадекватната реакция на ГЕРБ чрез политически мушици като Георг Георгиев и Даниел Митов доказва паниката, която явно е лишила от разум управляващия връх. Този връх за първи път разбра, че визата за Олимп е изтекла и няма да бъде подновена.

Американските служби и прокуратура имат достатъчно данни за корупционните практики, свързани с Делян Пеевски и кръгът, който той представлява. Този кръг управлява държавата. Източници на Фрог нюз в САЩ смятат, че към тези папки в последно време е прибавена съвсем „прясна“ информация за рекетьорството срещу бизнес субекти, присвояването на фирми, преследване на хора чрез ДАНС, прокуратурата и други структури, превърнати от властта в бухалки.

От американците са засечени множество незаконни начини за плащане данък „спокойствие“ от бизнеса, който пълни чекмеджето на премиера. От България са предоставени множество доказателства за това, включително записани разговори и видео материали. Не на последно място са и зесечените срещи и задкулисни договорки с представители на руските тайни служби и финансови институции по различни енергийни проекти.

Налични били и нови данни за износ на големи количества каптагон за Близкия Изток и за терористични формирования на Ислямска държава също са в папките. Разбира се описани са и връзките на този трафик с хора високо във властта.

Корупционният скандал „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд също е натежал.

Има и други причини, някои от които по линия на отношенията с Анкара, Република Северна Македония, банкови сметки в Дубай и пр.

Чрез своите адвокати в САЩ Пеевски опитва да постигне договорки с американските власти, на които обещава да предостави документи, които уличават властовата върхушка в България в корупция и закононарушения. Янките обаче настояват да получат подробни сведения за зависимостите между власт, политика и прокуратура. Пеевски пък иска гаранции, че ще бъде признат за свидетел, за да избегне съдебно преследване и наказание.

Нашите източници смятат, че американците са засекли, че същите документи, които той им е предоставил, са стигнали и до руските служби. Дори се предполага, че това е станало през руските посолства в Брюксел или Виена. Предоставени били от близък роднина и доверен адвокат.

В същото време има информация, че другите от управленското „трио“ са се разграничили от депутата-олигарх и на свой ред са предоставили уличаващи го данни.

Пеевски и Доган са в нелегалност. Борисов води трескава кампания, като организира истински фронт срещу своите главни опоненти и най-вече срещу „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Целта е ДПС да остане трета сила в НС, за да се реализира идеята за програмен/експертен кабинет а ла „Беров“ с министри-марионетки.

Ще изпълни ли Пеевски заканата си отпреди време, отивайки към дъното да завлече и своите ортаци? Или те ще го изпреварят и ще бъдат по-убедителни?

Странно е в тази ситуация поведението на някои опозиционни формации. Не подемат темата за изявлението на американските сенатори, нито по скандала с писмото на Европейската прокуратура, което съдържа сериозни забележки по седем от десетте български кандидатури. Два мега скандала, които властта се опитва да прикрие, омаловажи и замете под килима, а опозицията проспива.

Във въздуха витае високо напрежение и евентуални фатални развръзки ще са логичен завършек на голямото плюскане.

В такава ситуация политиците е добре да знаят дължината и обиколката на своята шия… На едни данните ще им трябват за нови ризи и вратовръзки, а на други…

А може мерките да са взети вече от друго място.

Огнян Стефанов, Фрог нюз

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране