19.09.2019 | 10:45
КОЙ заплаши шефа на БНР и семейството му?
Натискът идвал от депутатката от ДПС Велислава Кръстева

Доскорошният директор на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов, който заемаше поста до миналата седмица, когато беше набързо пенсиониран, призна, че му е оказван натиск за свалянето от ефир на Силвия Великова. В интервю за „Офнюз“ той заяви, че е имало поредица от разговори, в които му е било обяснено, че „името на БНР е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор и срещу семейството му“.

Миналия четвъртък (12 септември) Силвия Великова, чийто репортерски ресор включва и процедурата за избор на главен прокурор, беше отстранена от ефир, докато подготвя предаването „Преди всички“ за петък сутрин. Вместо предаване сигналът на програма „Хоризонт“ беше изключен в петък за близо 5 часа – от 6 до 10.42 ч. Проверката на прокуратурата, възложена на зам. главния прокурор и единствен кандидат за главен Иван Гешев, излезе във вторник (17 септември) със заключение, че замлъкването на „Хоризонт“ не е било причинено от профилактика, каквото обяснение беше дадено по-рано от новоназначения директор на програмата Николай Кръстев, който устоя на поста само ден и подаде оставка, поемайки отговорността за скандала.

Савов пък бе пенсиониран точно преди да се разиграе целият скандал. Той уточни, че е отказал да подпише заповед за командировка на Силвия Великова за обучение на колеги в Стара Загора между 11 и 13 септември. По думите му това е репресия и именно заради това не си е позволил да го направи. „На следващия ден ми беше предложено да се пенсионирам и аз си тръгнах. Прозаична история“, каза още той.

„Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври. Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“, допълва Савов.

Вчера зам. главният редактор на програма „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска заяви, че е бил оказан натиск за свалянето на Великова от ефир лично от генералния директор на БНР Светослав Костов. Тя добави, че е ставала свидетел на натиска, „оказван в продължение на няколко дни върху директора на „Хоризонт“ Ивайло Савов“. В неофициални коментари на няколко пъти през последните дни се споменаваше името на Велислава Кръстева – депутат и ПР на ДПС, като човека, от който е идвал натискът. В интервю за предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ главният редактор на „Клуб Z“ Светлана Джамджиева също посочи Кръстева, позовавайки се на коментари на колеги от радиото. Според Джамджиева тя е звъняла с претенции за съдържанието. От своя страна Кръстева обяви, че е недопустимо да се намесва името ѝ в скандала.

Савов не се съгласи с оправданието на дошлия на негово място временен директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев, който свали Великов от ефира. Кръстев обясни, че направил това поради липса на административен опит.

„Мисля, че човек би трябвало да има огромен управленски талант, за да може за два часа време да направи нещо, което другите не успяха да сторят 18 години в радиото“, добави Савов.

Няма политически натиск

Според него генералният директор на БНР Светослав Костов е имал зависимости, както и „поети ангажименти, които трябваше да бъдат изпълнени“. Според бившия директор на „Хоризонт“ Костов е бил уплашен при техен разговор. Освен това бил изпаднал в паника, като спомена и за негова реплика – „ще ме сготвят накрая“.

Ивайло Савов е на мнение, че натискът върху радиото не е политически. Той припомни думите на премиера Бойко Борисов, който заяви, че зад целия скандал стоят „главанаци“. По думите му „главанаците стоят извън радиото“.

„Затова е много важно да се отговори на този въпрос: Кой? Мисля, че държавата има огромен ресурс да го направи. И когато го направи, ще може много лесно да отговори и на въпроса защо“, каза още Савов, като коментира и спирането на излъчването на „Хоризонт“ за 5 часа.

„Спирането на ефира според мен не е по силите на един служител. То не е и в правомощията на един. Техническият директор бе натоварен с огромна вина, защото направил някакво предложение. Виждал съм много глупави предложения, даже идиотски, но те не са минавали, защото за всяко подобно предложение трябва да има обсъждане и решение. А решенията в радиото се вземат от управителните органи по закон – управителния съвет и генералния директор. Не може отговорността да бъде търсена само от този човек“, заяви Савов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране