14.02.2015 | 10:46
Колесникът на „Фалкон“-а бил изправен, лампичка заблудила пилотите
Все още не е ясно кога самолетът ще може отново да лети

Проблем в светлинната сигнализация е най-вероятната причина за аварията на правителствения „Фалкон“ в сряда вечерта.

Тогава премиерът Бойко Борисов трябваше да отлети за Брюксел за Европейски съвет. Наложи се обаче правителственият самолет да кръжи час и половина над София, тъй като според пилотите левият колесник не се прибрал при излитането. По първоначални данни от обследването на апаратурата колесникът най-вероятно се е прибрал, но сигнализацията показвала друго, съобщава „Преса“.

Пилотите видели, че светят едновременно и двете лампички – едната показва, че е прибран, а другата, че е спуснат. Във въздуха обаче нямало как да се докаже какво всъщност е реалното положение на колесника.

Вчера разследващите от транспортното министерство са свалили параметрите с полетната информация от черната кутия на самолета. Данните не дали никакъв конкретен отговор за възникналите проблеми.

Машината била прегледана обстойно и според специалистите не били установени никакви технически неизправности. Колесникът се прибрал без проблеми. Двама швейцарски инженери от лицензираната компания „ТАГ авиейшън“ също огледаха машината. Все още не е ясно кога фалконът отново ще може да лети.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране