25.04.2019 | 0:01
КОНПИ най-сетне проверява Красимир Каракачанов
Прокуратурата ще ревизира всички къщи за гости по европроекти

Повече от седмица, след като медии разкриха, че вицепремиерът Красимир Каракачанов не е декларирал части от имота си, прокуратурата най-сетне назначи проверка. След сигнал срещу лидера на ВМРО разследването е поверено на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщи вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че Каракачанов заподозря „Апартаментгейт“ като част от кампанията за нов главен прокурор, подалите оставка заради имотните си далавери политици били „косвени жертви“. Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов оправда вчера недекларираните тераси в новия мезонет на Каракачанов с инструкции от КПКОНПИ. Никой не декларира тераси пред антикорупционната комисия, тъй като не е задължително, написа във фейсбук той. Шефът му бил попаднал в имотния скандал заради „неграмотността или злонамереността на някои медии“. „Попълвам години наред подобни декларации и напътствията на служителите винаги са били: тераси, мазета, тавани НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ“, твърди Веселинов. По думите му служители на КПКОНПИ изрично подчертавали, че графата „разгъната застроена площ“ не се попълва. Практиката била от години. Запознати обаче коментират, че ако КПКОНПИ действително е давала такива инструкции, това е директно нарушение на закона. Веселинов твърди, че Каракачанов е купил жилището от роднина, затова обяснения за цената не можело да се търсят.

По-рано стана ясно, че прокуратурата започва проверка на всички къщи за гости, създадени по европроеки от Програмата за развитие на селските райони. Аранудова обяви, че у нас има 746 къщи за гости на стойност 202 млн. лв. по европроекти. Част от тях са в защитени зони по морето. Имало съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива или отчитат туристи с фалшиви документи.

Новината за проверката на всички еврокъщи бе обявена, след като прокуратурата спешно тръгна да разследва Елена Йончева, набедена от жълт сайт, че има къщи по морето. Породиха се съмнения, че опозицията получава проверки по-бързо от тези за вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Негово имение край Сандански също е построено по европроект. След медийни разкрития прокуратурата заподозря, че Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта на Манолев, е подставено лице. „На 17 април някой е минал през Община Сандански и е оставил ключ на къщата и бележка „моля ви не разбивайте“, обяви Арнаудова. Местната власт обаче не съдействала, не са предадени документите, които разследващите органи са искали, а служителите не желаят да свидетелстват и не си спомнят кой е оставил ключа и декларацията.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране