10.03.2019 | 9:20
Корнелия Нинова: Коалицията ГЕРБ-ДПС излезе на светло, ще има още пазарлъци
Защо не опростим дълговете на хиляди бедни българи към „Топлофикация“, попита лидерът на БСП

В края на 2018 година бе приет Закон за вероизповеданията, но там записахме единствено държавата да отпуска субсидия за различните вероизповедания. Дума не е ставало за опрощаване на дългове. Сега обаче се внасят нови поправки, в които се казва – отпуснахме субсидия към вероизповеданията, но преди това ще опростим задълженията, за да не си прибере държавата обратно субсидията заради въпросните задължения. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова разясни ситуацията около поредните промени в Закона за вероизповеданията, приети днес с гласовете на ГЕРБ и ДПС. В ефира на БСТВ Нинова категорично обори всички опити на управляващите да замажат скандала, обяснявайки, че решение за дълговете е взето още на Консултативен съвет при президента през 2018 година.

Лидерът на БСП описа като цинизъм тезата на управляващите, че опрощаването на дълговете на Мюфтийството е въпрос от националната сигурност.

Записали сме отдавна в Държавната стратегия, че бедността е проблем на националната сигурност. Защо тогава не опростим задълженията на наистина бедните българи към държавата – към Топлофикация например или към НЗОК, попита Корнелия Нинова.

Защо ГЕРБ помага на ДПС за опрощаването на този дълг? Защото ДПС са необходими на ГЕРБ, за да ги поддържат на власт, категорична бе тя. Лидерът на опозицията припомни, че социалистите предупредиха за поредната задкулисна сделка още в началото на седмицата. ДПС гласуваха срещу ветото на президента, ГЕРБ подкрепиха опрощаването на 8 млн. лева дълг на Мюфтийството, припомни лидерът на БСП. Още преди Нова година съобщихме как се разпределят средствата от Министерски съвет за общините – огромната част от парите отиват при общини на ГЕРБ и ДПС. Много е интересно следващите дни какво ще стане с новия Изборен кодекс, който ще се обсъжда следващата седмица. Сигурна съм, че там ще има нова порция договорки между ДПС и ГЕРБ. Тези пазарлъци досега се правеха на тъмно, но с нашето отсъствие от парламента, вече всичко е ясно – управляват ни ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. Те гласуват заедно, обясни Нинова и още веднъж подчерта, че БСП няма да се върне в парламента и няма да легитимира този порочен модел на управление.

Победа на БСП на предстоящите избори за Европейски парламент ще докаже, че наистина е време за предсрочни парламентарни избори. Че българите вече не припознават ГЕРБ и че искат алтернатива на това управление, подчерта още Нинова.

Лидерът на левицата коментира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Според нея резултатът от посещението е равен на нула, категорична е Корнелия Нинова. Тя припомни, че Медведев не даде никакви индикации, че Москва ще се съобрази с желанието на България за участие в „Турски поток“. Това, добави тя, е доказателство, че правителството всъщност не си е свършило работата. По думите й отношението на Медведев към правителството е било по-скоро пренебрежително. А самият Бойко Борисов сякаш е забравил позицията си за спирането на „Южен поток“ и замразяването на АЕЦ „Белене“. Изведнъж Борисов е узрял за тезата, че енергийните проекти с Русия са от стратегическо значение за икономиката на страната. Нинова описа поведението му като на човек, който е станал министър-председател не преди 10 години, а преди няколко месеца.

Лидерът на БСП призова всички български управляващи да провеждат такава външна политика, която се опира първо на българския национален интерес. България е равноправен и равнопоставен член на ЕС, но има национални приоритети, които трябва винаги да са на преден план.

Корнелия Нинова бе гост в предаването „В обектива“ на БСТВ. Да съм съпруга и майка определено ми е по-лесно, отколкото да съм в ролята на политик. Там, в политиката, се плаща и по-висока цена. Там се случват много удари под кръста, плаща се с нерви, емоции и безсъние, коментира Нинова по случай днешния празник на жената 8 март.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране