02.07.2019 | 21:51
КПКОНПИ прекрати разследването срещу Мария Габриел за стокирането
Според комисията евродепутат не е публична длъжност и не може да се занимава с нея

КПКОНПИ отказва да разследва евродепутатката Мария Габриел, тъй като по смисъла на Закона за противодействие на корупция Габриел не заема публична длъжност. Решението на комисията разпространи БТА.

КПКОНПИ беше сезирана, че Мария Габриел е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена на жилището е била в размер на 400,00 лева. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато Мария Габриел е била вече евродепутат с 30 000 лв. месечен доход.

Апартаментът е собственост на общинското дружество „Заводпроект“. Според твърденията, цената на наемите през този период в съответния квартал била в диапазона между 1400-1600 лв. Към сигнала до комисията са били приложени и медийни публикации.

Още през 2014 г. Мария Габриел обяснява пред журналиста Калин Първанов от списание “Тема”, че е “помолила за помощ” и е получила жилището, за да си “стокира част от нещата”, а не, за да се възползва от евтин апартамент. През 2017 г. Биволъ разследва допълнително случая с ниския наем и показа, че тя е продължила да плаща битовите сметки на жилището и като еврокомисар.

При проверката си КПКОНПИ е установила, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

„От това следва, че в периода на действие на договора за наем от 01.10.2010 г. до 31.08.2012 г., Мария Габриел не е заемала публична длъжност, по смисъла на закона.

Липсата на тази предпоставка – субект, или лице, заемащо публична длъжност, срещу което да се проведе административното производство, се явява пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основание за прекратяване на настоящото производство“, се казва в решението на КПКОНПИ.

1 коментар

  1. Красен каза:

    Така се случва в България! Тези прекратяват разследване, от Прокуратурата не продължават с искане за връщане на фараон Цветан Василев в България и така до безкрай!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране