26.01.2021 | 12:10
Кръчмарите се отказаха да отворят самоволно заведенията
Протестът им на 27 януари обаче ще се проведе

На този етап собствениците на заведения се отказват от идеята за масово протестно отваряне на 1 февруари въпреки забраната. Протестът им на 27 януари обаче ще се проведе.

Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов пред бТВ. По думите му ресторантьорите се опасяват, че ако самоволно отворят заведенията и броят на заразените се увеличи, ще бъдат посочени като виновници от здравния министър, който се е „заял с тях“.

БАЗ заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха тези дни оставката на здравния министър, защото водел война с тях. „На този министър, който три пъти ни излъга за датата, нямаме абсолютно никакво доверие“, отбеляза Алибегов. „За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват – в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, заяви днес Алибегов.

На протеста на 27 януари пред сградата на Министерски съвет ресторантьорите ще издигнат икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на фирмите, както и да им се разреши да работят. „Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов.

Според БАЗ около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, като  с всеки изминал месец този процент се увеличава.

„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за запазване на персонала. Вече осми месец чакаме компенсации за фирмите. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Алибегов. „Наясно сме, че дори да ни отворят с 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, посочи още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране