15.05.2021 | 10:07
Кюлчетата, Мата Хари и Пилето на Борисов вече греят и в списание „Икономист“
Престижното издание разказва за рекета на ГЕРБ, корупцията и показанията на Светослав Илчовски

Босът играе карти с приятели на купон. Един от тях показва видео, показващо какво се случва с бизнесмен, който не е направил онова, което те са искали: заснет в ареста, където е подложен на сексуален тормоз. Друг член на групата, известен като „Пилето“, е платил 2 500 евро на бляскава жена, която да се „погрижи“ за боса. Другите дават на големия човек златни кюлчета като подарък. Но „босът“, за който се твърди, че става дума, е Бойко Борисов, министър-председател на България до тази седмица, пише британското сп. „Икономист“ в публикация, посветена на последните разкрития за ерата „Борисов“.

Изданието уточнява, че описанието на купона и другите обвинения за неправомерни действия са направени от агробизнесмена Светослав Илчовски. На 5 и 7 май той свидетелства пред парламентарната комисия за проверка на управлението на Борисов и неговата партия ГЕРБ, която доминира в българската политика от 2009 г. насам. Нито една партия не успя да сформира правителство след парламентарните избори на 4 април, припомня изданието и допълва, че на 11 юли предстоят нови избори. Междувременно президентът, който е политически противник на Борисов, назначи служебен кабинет.

Твърденията на Илчовски едва ли могат да бъдат по- унищожителни. Икономиката е контролирана от хора, които са близки до Борисов, а министрите са просто марионетки, каза той. По думите му най-мощен в земеделския бранш е Иван Ангелов -„Пилето“, на чиято компания Илчавски бил принуден да продава фуражи на ниски цени. Илчовски е представил фалшиви фактури, за да помогне да се повиши оборотът на компанията на Ангелов с цел да бъде надута стойността ѝ, когато излиза на фондовата борса през 2018 г. Всеки земеделски производител или вносител, които не е искал да прави това, което е изисквано от него, е бил преследван от Агенцията за безопасност на храните, която е задържала износа му на границата или е парализирала бизнеса му чрез обстойни инспекции.

Бойко Борисов отрича всички обвинения и казва, че никога дори не се е срещал с Илчовски. Ангелов коментира, че 95% от казаното от Илчовски не е истина. На 10 май обаче друг бизнесмен – Павел Стоименов – отправи дори още по-унищожителни обвинения по време на изслушването му в комисията. Той каза, че „доставил“ 1000 гласа на партията на Борисов, но когато се опитал да се противопостави на исканията на Ангелов, сгради на компанията му са били опожарени.

Илчовски каза, че се е подчинявал на исканията, защото това било „стратегия на оцеляването“. „Няма нито един проект, финансиран от ЕС в земеделския сектор, където цените са били напомпани или да не се е случила друга измама“, добави той. Разкритията му бяха изпратени до главния прокурор на ЕС, както и в българската прокуратура, за която се смята, че е под политическо влияние.

„Икономист“ цитира редактора от в.“Капитал“ Огнян Георгиев, според когото Борисов е оцелял в много предишни скандали, но публичните признания на бивш човек от вътрешния кръг са „много силен удар“. „Той всъщност описва в зловещи подробности как работи нашата завладяна държава“.

Основателят на разследващия сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов изразява мнение, че падането на Борисов от власт ще отнеме време, тъй като партията му е внедрена във всички институции, включително прокуратурата. Журналистът обаче е оптимист, че служебното правителство ще отговори на най-различни чувствителни въпроси, които той ще внесе по реда на достъпа до информация и че това може да бъде „преломен момент“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране