26.11.2019 | 0:44
Леден душ от Зико за пловдивчани: такса смет скача със 100%
Новият кмет Здравко Димитров се оправда с „общия фон на държавата“

Местните данъци и такси няма да се намаляват в Пловдив, както обещаваше предизборно новият кмет Здравко Димитров (ГЕРБ), а обратно – ще се увеличават, някои от тях драстично. Това стана ясно от интервю на самия Димитров пред БНТ в неделя вечерта.

„В момента специалисти работят. Данъците се вдигат навсякъде на общия фон на държавата. Таксата тук в Пловдив от 45 лева ще скочи твърдият битов отпадък на 90 лева“, заяви той. И изчисли, че увеличението ще донесе около 5.5-6 млн. лв. в бюджета на Пловдив, които иначе „няма откъде да дойдат“. „А ако нямаме пари за благоустрояване, за други неща, по-доволни ли ще бъдат?“ – така кметът контрира превантивно евентуално недоволство на пловдивчани. Той коментира и налога за колите, като не стана ясно какъв точно ще бъде следващата година. Понижение, както обещаваше преди вота, най-вероятно ще има единствено за екологичните автомобили. Но и това не е сигурно засега. „Оставил съм в ръцете на специалисти да видят, да проверят. Това са непопулярни мерки, които в края на краищата държавата взима – това решение е за всички, не само за община Пловдив“, заяви Димитров.

А преди изборите той не просто се заричаше за по-ниски данъци, ами и това бе един от акцентите в кампанията му. „У хората трябва да остават повече пари“, бе казал например в разгара на кампанията. Ако съди по реакциите в социалните мрежи, жителите на града са истински шокирани от предстоящата секира.

Пловдив е поредната община, която взема завой към повишение на местните данъци и такси. Новият курс бе начертан от премиера Бойко Борисов, след като в нощта на местния вот той скастри кандидатите, обещаващи понижаване на ставките. По-късно и финансовият министър Владислав Горанов спусна инструкции за по-високи бюджетни приходи. И желанията започнаха да се претворяват в дела – преизбраният кмет на Габрово Таня Христова съобщи, че ще вдигне налозите за коли и жилища, за да осигури около 1.8 млн. лв. повече; новият управник на Хасково Станислав Дечев обяви, че таксата за битови отпадъци трябва да бъде увеличена с около с 16%. и т.н.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране