01.04.2020 | 22:48
„Льо Монд“ даде Румен Радев за пример при отстояване на демокрацията
В последния момент България е успяла да спре цензурата над медиите чрез президентското вето над закона на ГЕРБ за извънредното положение

Френският вестник „Льо Монд“ даде президента Румен Радев за пример, че отстоява тежката битка за демокрацията, която в момента е по-застрашена от всякога заради извънредните мерки срещу коронавируса.

Авторитетното издание посочва, че в последния момент България е успяла да спре цензурата над медиите чрез президентското вето над закона на ГЕРБ за извънредното положение. „Президентът на социалистите Румен Радев наложи вето на част от законопроекта, приет от консервативното мнозинство в парламента в контекста на извънредната ситуация. Държавният глава отказа да засили санкциите срещу „разпространението на невярна информация“, за което беше предложен затвор до 3 години. Според него подобен закон би принудил експерти, журналисти и граждани да си наложат самоцензура“, пише изданието.

Юристи и правозащитници бият тревога, че заради пандемията все повече страни от ЕС обявяват извънредно положение и приемат закони, нарушаващи сериозно правата на човека. Специалистите се опасяват, че някои правителства могат да се възползват от ситуацията и да не отменят безпрецедентните мерки, които са правомерни само за ограничен период. Много страни членки обявиха извънредна ситуация и все повече ограничават фундаменталните свободи, лежащи в основата на европейската демокрация, посочва вестникът. Правозащитници и депутати изказват безпокойство от мащабното и безпрецедентно използване на съвременни технологии. Бързото развитие на ситуацията и ежедневните жертви принудиха правителствата да реагират – никога досега в мирно време не са приемани и одобрявани мерки, които нарушават така свободите на гражданите и до вчера са считани за немислими, констатира „Льо монд“.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Президента Радев, показва недостатъците и отстоява исканията на мнозинството от народа. Той не търси конфликт с Борисов или правитлството му, нито използва долнопробни тактики,лъжи и клевети както приближените медии на Борисов правят срешу Радев. Борисов работи за просперитета на много малка част от Българите и всяко едно показване на корупция,не можене, не знание, кражби, шуробаджанащина, липса на реформи и всякъкъв контол от правителството на Борисов.Се приема от Борисов като лична нападка и обида, една държава работи когато всички в нея си вършат работата всекидневно а не чакат Борисов да им заповяда. Борисов колкото и да иска да свърши повече сам няма да може да направи много, на това се казва микро менъджър, ако накара хората си да работят юе е по добре за него и за всички. Щом от Министъра си направи управител на проект да построи водопровода до перник, това показва че не са наели дправилните хора за работата, и не може и да им има доверие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране