17.02.2019 | 0:32
Локомотивът от Хитрино е водил дерайлиралия влак в Пловдив
Управителят на “Булмаркет” Петър Ганев посочи като първоначална своя версия за инцидента счупване на езика на стрелката

Един и същ локомотив е водил и взривилия се влак в Хитрино, и товарната композиция, която дерайлира вчера сутринта в района на Централна гара – Пловдив. Следователи от Националната следствена служба, специализирани в подобен род инциденти, са в Пловдив.

Припомняме, че през декември 2016 година в село Хитрино, на 20 км от Шумен се взриви товарна влакова композиция от цистерни, превозващи полипропилен. Експлозията стана след дерайлиране на композицията при влизане в гарата. Живота си загубиха 8 души, 30 бяха ранени. След взрива имаже големи материални щети в цялото село, сградата на гарата бе напълно унищожена. Разрушени бяха къщи и други обекти, включително общината.

След като стана ясно, че композицията е собственост на същата фирма, днес разпореждане на главния прокурор следователи от Националната следствена служба поеха разследването на инцидента с дерайлиралия влак в Пловдив.

Управителят на “Булмаркет” Петър Ганев посочи като първоначална своя версия за инцидента счупване на езика на стрелката, насочваща влака при влизането му в гарата. Главен комисар на МВР Николай Николов коментира, че това е една от версиите, но езикът на стрелката може да е счупен и по време на инцидента. Очаква се мнението на следователите от Националната следствена служба, съобщава Дарик.

Румен Попов уточни, че по нареждане на главния прокурор е образувано досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура и вече се провеждат следствени действия, разпитват се свидетелите. Няма изтичане на газ, няма пострадали, каза още той. Пробите за наркотици и алкохол на тримата машинисти, които нямат травматични увреждания и вече се разпитват, са отрицателни. Рано е да се говори за причината на инцидента, каза още окръжният прокурор, цитиран от БГНЕС.

Не е имало изтичане на газ, няма и в момента, това се следи непрекъснато с уреди, няма опасност за служителите на терен и за населението на Пловдив, каза главният комисар на МВР Николай Николов.

„Веднага, след като се извършат огледите и след разрешение на прокуратурата, започваме максимално бързо да вдигаме локомотивите и двете цистерни, които все още не са изтеглени“, каза още гл. комисар Николов. „Специални кранове ще дойдат от София, амбицията ни е до 24 часа да пуснем отново движението.

Възстановителните работи ще се извършат с крановете, с хидравлични инструменти – механични дейности, които не предполагат риск“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране