09.06.2019 | 17:33
Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО
Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Смесената междуведомствена комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония не работи, алармира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Комисията зациклила върху живота и делото на Гоце Делчев.  „Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност“, пише Каракачанов в прессъобщение от името на ВМРО.

Македонците признали, че Гоце Делчев е роден в екзархийско населено място – Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравили чия е Екзархията. Те забравили също и скръбното изказване на Гоце Делчев от писмото му до Никола Малешевски: „… когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест“.

Според вицепремиера тази болест са били разделенията. Днес в Скопие обаче още имало хора, които търсели тези разделения. Нещо повече – според него македонците само ни използвали, за да се домогнат до ЕС и НАТО.  „Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС“, се посочва в писмото.

Комисията очевидно не работила, защото през цялото време се прокарвало разделение между „македонско“ и „българско“. Имало внушения, че към онзи момент става дума за различни народи.

В резултат от работата на комисията се предлагало най-вече заедно да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото били споменати и други възможни дати, но без никаква конкретност и без никакво видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев.

„За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни“, категоричен е родолюбецът. По думите му досега процесът на разведряване със Скопие се дължал най-вече на великодушието на България и на ангажираността на международни фактори.

„Но явно време е България да втвърди позицията си, подобно на гръцката страна“, иска Каракачанов. Според него ако работата на междуведомствената комисия продължи в тази посока, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония.

„Вината за това няма да бъде наша“, допълва Красимир Каракачанов.

Loading...
  • Plame каза:

    Nqname Ni istorici vi politici imam cinovnoci ladro Im diktat Ot van ti ne zashtitavat balgarskite interesi.Ako im kaje Cico Sam i makedonska naciq shte napravqt. Onq bibsh kmet na Stumica go slojiha Amerikancite i s tazi falshiva usmivka shte izdokara nash Boiko. Nie nqname politici imam cinovnoci i ne samo stranite v ecropeiskiq saiuz znae a veli svqyt da te e sram ot takiva

  • оставете коментар

    МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
    Коментарите подлежат на модериране.
    Правилата за коментиране