30.11.2019 | 11:10
Манолова обвини Фандъкова в „данъчен трик“
Очакваме да видим кой е следващият, г-жо Фандъкова!

„В предизборната кампания г-жа Фандъкова подведе обществото, като внуши, че няма да се вдигат данъците на София. Сега обаче предлага драстичен ръст на данъка за автомобили и данъка възмездно придобиване“, коментира в петък Мая Манолова по повод предложението на столичния кмет за повишаване на данъци.

Манолова, която на балотажа загуби изборите за кмет на София, написа във Фейсбук, че повишението на данъците с до 40% е подготвяно от екипа на Фандъкова още по време на предизборната кампания.

Коментара си тя публикува във Фейсбук:

Изчаках да чуя лично от г-жа Фандъкова аргументите за впечатляващия ѝ данъчен трик. Защо смятам, че е трик? Защото в предизборната кампания г-жа Фандъкова подведе обществото, като внуши, че няма да се вдигат данъците на София.

Мантрата на ГЕРБ беше, че София е дясна. Но с данъчния трик мантрата за десния кмет Фандъкова рухна. Поразително е колко бързо – едва 3 седмици след изборите.

Като че ли хората не знаят, че процесът по изготвянето на бюджета трае месеци. Тоест, докато г-жа Фандъкова в кампанията искаше доверие с аргумента, че 10 години не е вдигала данъците, през същото това време са подготвяли скока им с до 40%. Законно е, ще кажат. Но аз добавям – не е морално.

Освен това няма да донесе и обещаваните от тях 20 млн. лева в хазната, първо, защото гражданите ще продължават да изповядват сделките си на данъчна основа и знаейки това, ГЕРБ трябваше да засилят контрола и събираемостта, вместо да бъркатбезцеремонно в джоба на хората.

И второ, необяснима е логиката на вдигане на данъка за старите коли на база не реален екологичен клас на газовете, излизащи от ауспуха, а на база екологичния клас записан в талона на автомобила. Така коли без катализатори ще продължават да замърсяват, а ще плащат тези, които не могат да си позволят нови коли. Няма обяснение и защо по-старите коли Евро 3 ще плащат с 10% по-висок данък, а по-новите Евро 4 – с 25% повече.

Класически политически трик! Очакваме да видим кой е следващият, г-жо Фандъкова! А след него колко ли още…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране