05.09.2019 | 11:17
Манолова се жалва: ГЕРБ започна с агресивна и мръсна кампания
Нямам никакви съмнения, че това ще бъде тежка битка, коментира бившитя омбудсман

„Проблемите на столицата нямат цвят. Бих приела подкрепа на всички граждани, независимо от техния цвят, на различните граждански организации, на различните политически централи, защото битката ще бъде тежка, тя е вече безпощадна”.

Това каза в „Тази сутрин” бившият омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова.

„Имам ангажимента да изглеждам добре и да се отнасям с уважение към гражданите, в случая към вашите зрители – така че нормално да го направя”, коментира Манолова във връзка с придобилата популярност в медиите тема за прическата ѝ и по принцип – на жените в политиката.

Не това обаче е смисълът на кампанията, посочи бившият омбудсман, като добави, че е обидно за гражданите изместването на фокуса в тази посока.

Манолова коментира, че намеренията на ГЕРБ не са да правят позитивна кампания, а да започнат с агресивна, черна и мръсна такава: „През последните близо два месеца не са спрели да правят внушения, да натискат хора от моя екип, да се опитват да ги дискредитират, да ме притесняват – пренебрежението, с което се опитват да се отнесат към хората, които са включени в инициативния ми комитет. (…) Нямам никакви съмнения, че това ще бъде тежка битка, с опити да бъда натискана, дискредитирана, аз моето семейство, хората, които стоят до мен. Изобщо от страна на опонента не се очаква позитивна кампания”.

Манолова коментира и статуса на председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева, която беше възмутена от мотивите, с които Манолова е подава оставка като омбудсман, а именно, че законодателната власт не е проявявала достатъчно активност по отношение на нейните законотворчески инициативи.

„Всъщност това беше една от причините да взема решението да вляза в тази битка, защото буквално през последната година властта блокираше усилията на мен и на моя екип да работим за решаване на проблемите на хората. Нашите казуси буксуваха и си дадохме сметка, че това е и заради икономическите и финансовите зависимости, когато става дума за битка срещу силни на деня, каквато е битката срещу свръх привилегиите на монополите и банките с проекта, който внесох. Става дума също така за едно премерено поведение, свързано с доверието към институцията. На всяка наша инициатива започваше да се гледа какво ще донесе като рейтинг, а не с какво тази инициатива ще бъде полезна за хората”.

На въпрос за протестите срещу Орешарски и подкрепата ѝ за властта тогава, бившият омбудсман посочи: „Тогава бях убедена, че това управление ще работи за хората. Всъщност, оценката за едно управление след това го дават самите хора и каквото и да мислят политиците и участниците в един парламент, по-важното е каква е оценката на хората. (…) Правила съм много грешки – стояла съм искрено зад каузи, които след това са се оказали нечисти. (…) Всъщност намеренията ми бяха според мен абсолютно почтени да изляза и да чувам хората какво казват, какво искат и да се опитам да им обясня какво се случва парламента. Всъщност тогава колегите ми се бяха скрили”.

Манолова посочи и каки ще са първите три неща, които ще направи, ако спечели битката, а именно да отвори Столичната община за граждани, да завърши детската площадка пред бл. 13 в кв. „Овча купел” и да отключи спортното игрище в село в село Кривина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране