26.01.2021 | 10:30
Маринов: Борисов подтиква Радев да наруши конституцията с позиция за Навални
По конституция външната политика се разработва от правителството, а не от държавния глава

Премиерът Бойко Борисов подтиква президента Румен Радев да наруши конституцията с настояванията да обяви позиция за задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални. Това каза пред бТВ председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов.

Преди дни министър-председателят обяви, че президентът „мълчи оглушително“ по случая с Навални. Държавният глава пък отговори, че Борисов не се е трогна за битите български протестиращи, а сега се прави на радетел за демокрация.

„По конституция външната политика се разработва от правителството, а не от държавния глава. Трудно е да се прозре мотивът на министър-председателя за това. Никой не би казал например, че Еманюел Макрон не е защитник на демокрацията, а той не говори по тази тема за Навални“, каза във вторник Маринов.

По думите му темата за Навални не е съществена за изясняване на противоречията между президента и управляващите. Маринов добави, че различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората. „Който и да дойде след изборите на власт, ако се държи така, както сегашните управляващи, ще получи същото отношение от президента“, каза той.

Според Маринов консултациите при държавния глава за изборите са показали колко са дълбоки различията между него и управляващите, а що се отнася до самите разговори на Радев с политическите сили, те са били полезни и са очертали големите проблеми, които тревожат обществото около вота, като например въпросът за големия брой невалидни бюлетини.

„Би било прекрасно президентът и премиерът да се обединят, за да има честни избори, но ГЕРБ заяви, че не приема идеите на президента“, посочи Маринов.

„Съмнявам се Радев да кандърдисва ДПС да го подкрепят за втори мандат“

„Смятам, че президентът трябва да се кандидатира за втори мандат и ще се кандидатира“, каза още Маринов и подчерта, че държавният в момента има голям рейтинг и се ползва с доверието на хората.

Според него ако президентът се кандидатира за втори мандат, той ще търси подкрепа на принципна основа и от широка гражданска платформа.

„След като ДПС не приема президента, съмнявам се той да ходи и да ги кандърдисва“, заяви председателят на Стратегическия съвет при президента в отговор на въпроса дали президентът ще търси подкрепа от движението и отбеляза, че при предишните избори част от гласоподавателите му са гласували за Радев, но не са били от решаващо значение.

По думите му Радев не разединява нацията, както твърдят управляващите. „Радев е обединител на хората, а не на политическите клики и затова се получава разминаването в оценката за него“, добави Маринов.

Председателят на Стратегическия съвет при президента каза още, че и той е бил привърженик на идеята изборите да са на малко по-късна дата. В края на миналата година Радев обяви, че изборите ще са на 28 март, което е първият възможен ден. В крайна сметка обаче президентът насрочи изборите за седмица по-късно – на 4 април.

„Идеята да се отложи датата беше с оглед на това да се подготви изпълнителната власт, за съжаление такава готовност не бе дадена и затова вероятно не се отложи с много датата на вота“, каза във вторник Маринов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране