21.09.2018 | 22:25
Маринов сгафи на петата минута като министър – обиди всички
Доверието на премиера ли е най-висшата ти цел?
„Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на премиера. За мен това е най-важното“. Първите думи на новия вътрешен министър Младен Маринов пред журналистите след клетвата му в парламента. Дали той сам го е измислил тази глупост или пиари са му я внушили – все едно.

Нищо не го оправдава, защото издава плиткост, зависимост, сбъркана ценностна система и комплекси. За ръководител на МВР това може да е фатално.

Доверието на премиера ли е най-висшата ти цел? Да му се харесаш ли е мечтата на живота ти? А какво ще кажеш за грижата за обществения интерес, защитата на гражданите, на закона?

Полициите по света имат девизи от десетилетия. В САЩ униформените във всеки щат имат свой девиз, но общият е „Служа и защитавам“. Във Франция – „Строгост и правосъдие“; в Англия – „Спокойствие и безопасност“; във Финландия – „Винаги защита“; в Испания – „Всичко за хората“… В Барбадос, да, в Барбадос девизът е: „Гордост и защита“.

Авторитетът на полицаите и службите за сигурност зависи от това как защитават гражданите и от резултатите в борбата с престъпността. Това е най-общата дефиниция.

Тук цари хаос в кадровата политика. Той произтича от съобразяването с интересите на съмнителни кръгове, някои от които чисто мафиотски.

Не е така навсякъде. Правителствата в много страни отделят специално внимание на подбора на кадри за полицията и службите. Предпочитат се хора с изразени качества и добро образование. Във Франция за едно място в полицията кандидатстват 12-17 човека. За 50 места за комисари кандидатите са около 3 хиляди. На тежките конкурси за полицаи в Швеция се явяват 13-15 души за едно място. Дори в Монголия за едно място се борят 8-10 души. Същото е в Германия. Във Финландия кандидатите са 16-18 за едно място.

В родната Полицейска академия кандидатите намаляват. Това води до спад на критериите и компромиси. Високото ниво на преподавателите трудно компенсира недостига на качествени хора. Много от служителите пък дори не минават през Академията. Набират се по други признаци и препоръки. В същото време истинските професионалисти се гонят от системата, за да се даде път на политически удобни лица. За тях обаче защита на гражданите е последна грижа, важно е да се харесат на силните на деня.

Това е положението, а новият министър дори не го съзнава. Не името му е проблем, а манталитетът. И да не се вживява толкова много по филми за ченгета, че ще ни удави в порой от сълзи… Цецка Цачева заложи на сълзите в предизборната кампания за президент и това предреши провала й.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране