10.05.2019 | 11:34
„Медиана“: Дистанцията между ГЕРБ и БСП се увеличава, партията на Борисов спря спада след “Апартаментгейт”
Твърдото ядро на ГЕРБ е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите

Две седмици преди евроизборите ГЕРБ и БСП се изправят една срещу друга с изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Дистанцията се е увеличила с 1,5 % спрямо месец април и към 8 май вече е 2% в полза на БСП. Това сочат данните от проучване на агенция „Медиана”.

Не се наблюдава значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, а отлив на избиратели от ГЕРБ.

Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Сега мобилизацията и в двете групи е еднаква. ГЕРБ частично е възстановил доверието към себе си, което беше ударено от „Апартамент гейт“, отбелязват социолозите.

Третата партия, която може да премине изборната бариера, е ДПС с 5,89%. Влиянието на ДОСТ е видимо преодоляно. Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и голяма вероятност за използване на преференции.

Две партии се намират близо до изборната бариера – ВМРО (4,7%) и „Воля“ (4,9%). Следват ги НФСБ (3,9%), „Коалиция за България (3,8%), „Демократична България (3,4%) и „Атака“ (2,6%). Нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата.

Към момента близо 1 милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. С напредването на кампанията изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората, определящи тези избори като важни за България, са намалели с 13% – от 51% на 38%.

Декларираната изборна активност продължава да е висока – около 70%, но посоченото по-горе поставя съмнения дали тя ще се реализира. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2,5 млн. избиратели. Данните показват още слабо желание за използването на преференциите.

Проучването на агенция „Медиана” е проведено в периода 2-7 май сред 1018 души чрез пряко стандартизирано интервю по домовете. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране