06.03.2020 | 11:29
Медицинска сестра протестира на перваз в парламента
Министър Деница Сачева счита протестите за политическа злоупотреба и за опит за "разрушаване на обществото"

Зрелищен екшън разигра тази сутрин върху перваз в сградата на бившия Партиен дом медицинската сестра Бойка Анастасова. Предния ден тя и нейни колежки участваха в заседание на здравната комисия на НС. По-късно пет от жените се барикадираха в сградата, недоволни от липсата на развитие по казуса със заплатите на съсловието. Прекараха нощта там. В крайна сметка, след като около час служители на НСО се мъчеха да я свалят от прозореца, Анастасова се прибра сама.

Управляващите реагираха остро на протеста. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова го окачестви като целенасочена и организирана провокация. Социалният министър Деница Сачева пък го нарече политическа злоупотреба. Според ГЕРБ политици стоят зад изявите на жените.

Скандалът се разви успоредно с друг много интересен сюжет. Оказа се, че НСО са поискали помощ от МВР, но министерството не е откликнало.

Протестите на медицинските сестри продължават вече една година. Те настояват за достойно заплащане, защитен статут на професията им, по-висока категория труд, регулиране на работното време и промяна в статута на лечебните заведения, за да не бъдат те търговски дружества. Сестрите искат стартовата заплата за тях да бъде две минимални заплати (1220 лв.), а докато това бъде изпълнено навсякъде да се спазва заложеното в колективния трудов договор ниво от 950 лв. Искат трудът им да бъде повишен във втора категория. Настояват извънредният им труд да се заплаща по-добре и искат „да лекуват, а не да търгуват“.

Здравният министър Кирил Ананиев смята, че повечето от исканията са изпълнени. Той твърди, че е в постоянен диалог с представителите на протестиращите и за последно се е виждал с тях в седмицата преди подновяването на протестите. „Немалка част от исканията им са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента“, подчерта Ананиев миналата седмица.

Според МЗ в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи. Сестрите твърдят друго: „Една колежка беше публикувала фиша си – 700 лв., на много места е 800, но почти никъде няма 950, някой да се похвали, че сега от новата година му е увеличена заплатата“, казва Мая Илиева.

След подновяването на протестите министерството увери, че вече има подготвена промяна за 7-часов работен ден на реанимационните сестри, която ще бъде публикувана до дни за обществено обсъждане. Ръководствата на болниците са задължени да предоставят вътрешните правила за разпределение на работните заплати, освен това са предложени промени, с които заплащането ще се обявява публично. Относно искането за защитена професия – този въпрос, както и заплащането на нощния труд и преминаването в горна категория труд, според МЗ, изискват сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране