10.12.2019 | 10:59
Михаил Константинов: Ако искате да ви хакнат гласа, въведете електронно гласуване!
Достатъчно е креслива група хора да изтъкне, че изборите са хакнати, за да бъде сринато доверието, каза той

Ако искате да ви хакнат гласа, въведете електронно гласуване! Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ математикът проф. Михаил Константинов.

Но много хора имат електронно банкиране, репликира го водещият Антон Хекимян.

„Важно е доверието. Може и да не са ви хакнали гласа, но ако достатъчно креслива група хора каже, че изборите са опорочени от хакери, доверието ще е сринато“, отговори математикът.

„Мая Манолова внесе 14 папки с изборни нарушения, искайки касиране на изборите, като  каза, че протоколите са коригирани. Доверието пак е сринато“, каза пък водещият.

„Жалбите на тези избори са два пъти по-малко в ЦИК в сравнение с предишни години. Идеални избори няма, но според постъпилите сигнали, те са се произвели два пъти по-добре отколкото през 2015 г.“, обясни професорът.

Няма никъде по света дистанционно гласуване от компютъра, добави той.

„Първите избори, които ни предстоят, са парламентарните през март 2021 г. При тях се правят два избора – има партия, има и преференция за съответната листа. Там машинното гласуване сме го виждали. Моето опасение беше да не въведем образователно – компютърен ценз. Ако се направи хубава кампания и всички се научат – нека да опитаме“, заяви проф. Константинов.

За решението партийната субсидия да бъде 8 лева, проф. Константинов коментира, че когато първоначално е въведена субсидията, тя е била 1% от минималната заплата. Според него и сега би трябвало да бъде така, а не да се вземат конюнктурни решения. „Това е 6 лева, освен това има логика“, категоричен беше той.

По думите му това е решение, взето от две парламентарни групи, които очевидно са се споразумели. Точно това обаче не помогна за повишаване на тяхната популярност, по-скоро имаше негативен ефект, каза още той.

Политиците трябва да бъдат внимателни, те винаги са на косъм от катастрофа, отбеляза проф. Константинов, но посочи, че според него предсрочни парламентарни избори няма да има.

Loading...
 • Иван каза:

  Това субсидирането на партиите да е 1% от минималната заплата е добро предложение, обвързва партиите с интерес от повишаване на минималната заплата. И ако вземат и заплатата на депутатите да обвържат с минималната, а не както е досега с измислената средна заплата ще е още един плюс.

 • Иван каза:

  Това субсидирането на партиите да е 1% от минималната заплата е добро предложение, обвързва партиите с интерес от повишаване на минималната заплата. И ако вземат и заплатата на депутатите да обвържат с минималната, а не както е досега и измислената средна заплата ще е още един плюс.

 • оставете коментар

  МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
  Коментарите подлежат на модериране.
  Правилата за коментиране