22.01.2021 | 23:57
МОСВ е премахнало забрана за застрояване на Камчийски пясъци
Екоминистърът обеща проверка и ако има нередности, тя да бъде отменена

Скандална и тайна подмяна на текстове в обсъдена с обществеността заповед за обявяване на защитената зона „Камчия“ отваря вратата за застрояването на най-големия комплекс дюни, алармираха от инициативата „Зелени закони“ в петък. Тя посочва, че в обнародваната в Държавен вестник на 19 януари 2021 г. заповед липсва изрична забрана за строежи там, каквато е имало в публикувания за консултации вариант.

На 25 септември 2020 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува на интернет страницата си за обсъждане проект за заповедта за защита на зоната „Камчия“ в пакет от общо 50 такива проектодокумента.

„Файлът на този проект е създаден през декември 2014 г. и съдържа забрана за строителство, а също и за разораване, превръщане в трайни насаждения, извеждане на сечи в конкретни имоти с посочен номер от кадастъра. Тези имоти са всъщност дюни, които в противоречие с Конституцията са обявени първо за земеделска земя, а после са урбанизирани и прехвърлени на частни лица. МОСВ публикува проектозаповедта и дава срок от един месец за обществено обсъждане. Докато трае обсъждането обаче файлът, качен на сайта на министерството, е подменен с друг, създаден на дата 24.09.2020 г. В този нов вариант на проекта изричната забрана за застрояване на имотите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. Такава липсва и в обнародваната тази седмица в държавен вестник заповед“, посочват от „Зелени Закона“.

Според инициативата вероятното оправдание на МОСВ ще е липсата на възражения срещу отпадането на забраната, за която обаче експертите не са подозирали, че са подменени текстовете.

„Не е съвсем ясно кога се е случила подмяната на единия вариант с другия. Инструментът web.archive.org помага да се възстанови версията на сайта на Министерството от 28 септември 2020 г. И там се вижда, че е качен първият вариант със забрана за строителство. Двама експерти, с които разговаряхме, са свалили на компютрите си два различни варианта на проекта. Единият е свалил първоначалния на 11 октомври, а другият – подменения на 19 октомври 2020 г. Т.е. подмяната би трябвало да се е случила в този период – 11-19 октомври 2020. Срокът на общественото обсъждане е бил до 25 октомври, което означава, че реално е имало само няколко дни, в които актуалният вариант на заповедта е бил онлайн, но логично, никой от заинтересованите не е забелязал, че файлът е нов, след като имената на двата файла са сходни (Pr_zap_BG0000116_Kamchiya и Pr_zap_ZZ_BG0000116_Kamchia)“, обясняват от „Зелени закони“.

Инициативата настоява министърът на околната среда и водите Емил Димитров да отмени обнародваната заповед и да издаде друга, като върне изричната забрана за застрояване на конкретните имоти.

От МОСВ по-късно заявиха, че екоминистърът е разпоредил вътрешна проверка на процедурата по обществено обсъждане на заповедта.

„В случай, че се установят пропуски при провеждането на процедурата, ще бъде възобновено производството по издаване на заповедта за обявяване на защитена зона „Камчия“, коментираха лаконично от ведомството.

Въпросът със защитата на камчийските дюни е особено щекотлив заради прословутите заменки от времето на управлението на Тройната коалиция.

През 2008 г. кабинетът Станишев изключи от горския фонд над 2708 дка в района на Камчия, които бяха придобити чрез заменки от „Бета форест“ и „Мирта инженеринг“. На мястото трябваше да се издигне „Иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности „Камчия парк“.

Според разследване на „Зелени закони“ щетата от тези две сделки за държавата е 700 млн. лв..

През 2012 г. тези строежи бяха спрени от тогавашния екоминистър Нона Караджова.

Според действащия Закон за горите върху поземлени и горски територии, придобити чрез заменки, е забранена промяната на предназначението им и е забранено строителството върху тях, освен ако не става въпрос за публични държавни обекти от национално значение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране